Vše, co byste měli vědět o markýzách a stínící technice

Vše, co byste měli vědět o markýzách a stínící technice

Venkovní prostor u domu je ideálním místem na oddych a trávení času, ale ne každý se chce vystavovat slunečním paprskům. Někdy je jednoduše příliš horko. Pravděpodobně vás už napadlo několik možností, jak si vytvořit dokonalou ochranu před sluncem, deštěm, ale i zvědavýma očima. Které řešení je pro vás to pravé? 

Podívejte se na tyto způsoby stínění, které můžete zakomponovat na balkon, terasu nebo na zahradu vaší domácnosti a jak si vytvořit na balkóně nebo z terasy svou oázu klidu.

Co je stínící technika? Jaké druhy stínící techniky existují? 

Stínící technika je nejen estetickým prvkem, ale i způsobem, jak se chránit a vylepšit váš domov. Stínící technika dokáže ochránit váš majetek před povětrnostními vlivy, ušetřit peníze za energie a dotváří celkový estetický vzhled. 

Výběr vhodného produktu stínící techniky není jednoduchý a každý produkt je specifický, má osobité vlastnosti a je určený i na konkrétní řešení při zařizování bydlení a zahrady. 

Při výběru stínící techniky byste měli především vnímat vlastnosti a výhody, které vám poskytne. Upřednostňujete výhodnou cenu, vzhled nebo jednoduchou manipulaci? Jaké druhy stínění existují a jaké jsou výhody jednotlivých druhů stínící techniky? 

Pro moderní a účinné stínění na váš dům nebo byt můžete vybírat mezi exteriérovým a interiérovým stíněním: 

Exteriérové stínění 

Exteriérové stínění je nejúčinnější, protože odráží teplo ještě před okny, čímž zabraňuje nebo alespoň minimalizuje pronikání slunečních paprsků dovnitř. 

Pro většinu možností exteriérového stínění je ideální se rozhodnout ještě před výstavbou domu, ale existují samozřejmě i varianty dodatečné montáže. Při správném výběru stínící techniky si dokážete vytvořit příjemné klima. 

Pergoly 

Photo by Arcwind on Unsplash

Prvním typem venkovní stínící techniky je tzv. pergolový systém. V porovnání s běžnými přístřešky, pergoly umožňují přizpůsobovat si množství světla podle měnícího se počasí nebo aktuální nálady. 

Výhodou je, že pergoly si můžete přizpůsobit vašim aktivitám a životnímu stylu. Pobytu na terase se nemusíte vzdát ani za chladného a upršeného počasí. 

Kromě samotné ochrany před sluncem umožňují pergoly i zavedení například odvodňovacího systému nebo montáž osvětlení, díky kterým se z terasy vytvoří dokonalý prostor vhodný na trávení času během celého roku. Vybrat si můžete například: 

  • bioklimatické pergoly s naklápěcími lamelami
  • pergoly s posuvnou střechou
  • pergoly s pevnou střechou
  • pergoly s rolovací střechou 

Screeny a screenové rolety 

Pokud potřebujete důkladnější zastínění, ale stále chcete dobře vidět ven, potom jsou pro vás ideální screenové rolety. 

Pomáhají v domácnosti udržovat komfortní teploty a navíc se postarají i o moderní a elegantní vzhled. Jejich hlavní výhodou je částečná světelná propustnost a variabilita. 

Screen rolety vám pomůže vytvořit optimální tepelné podmínky, ušetří peníze za vytápění i za klimatizaci a jsou vynikajícím doplňkem domova. 

Markýzy 

Markýzy jsou moderní venkovní stínící systémy na vaši terasu nebo balkon a vytváří příjemné místo, kde se můžete schovat před horkým letním sluncem. 

Markýzy jsou nejen účinnou ochranou před horkem nebo mírným větrem, ale dodávají vašemu domu nebo bytu na estetičnosti. Markýzy mají v porovnání s jinými typy stínění množství výhod i nevýhod. Vše závisí od toho, jaký typ markýzy si vyberete. 

Pro ideální stínění existuje obrovský počet typů, jako například výsuvné markýzy, kazetové markýzy, boční markýzy, balkonové markýzy nebo speciální markýzy na zimní zahrady. Dopředu si tedy ujasněte, co od stínění očekáváte a jak jej budete využívat. 

Exteriérové (venkovní) žaluzie 

Venkovní žaluzie patří mezi jedny z nejvyužívanějších druhů venkovní stínící techniky. Efektivně regulují denní světlo a sluneční paprsky, ušetří peníze za klimatizaci a navíc si můžete vybrat, zda chcete ruční nebo motorové ovládání. 

Exteriérové (venkovní) rolety 

Exteriérové rolety chrání vaše okna před prudkým deštěm, kroupami i běžným UV zářením, prodlouží životnost oken a postarají se i o zvukovou a tepelnou izolaci. Roletami dokážete vytvořit úplnou tmu, což by se vám se žaluziemi nepodařilo. Pokud potřebujete ještě zvýšit ochranu, k dispozici máte i speciální bezpečnostní rolety. 

Svislé fasádní clony

I sluneční clony nabízí možnost, jak elegantně doplnit fasádu domu a pozitivně ovlivnit atmosféru v domácnosti. Svislé fasádní clony představují modernější alternativu k venkovním žaluziím a roletám. 

Fungují na principu klasické látkové rolety, ale materiál, z kterého jsou vyrobené, je mnohem odolnější vůči venkovním vlivům a nepřízni počasí. Výhodou fasádních clon je,  že si je můžete přizpůsobit podle vašich představ. 

Sítě proti hmyzu 

Chcete si užít bezstarostné léto? Se šikovnými sítěmi proti hmyzu si můžete užívat nejkrásnější období v roce bez vyrušování otravným komářím bzučením a nepříjemných štípanců. 

Síťky proti hmyzu chrání před nežádoucím hmyzem, ale také účinně filtrují ty nejjemnější částice ve vzduchu a vytváří příjemnější pobyt v domácnosti i pro alergiky. Vybrat si můžete pevné sítě, s otvorem pro vašeho domácího mazlíčka, otvírací s rámem, rolovací, plissé nebo posuvné rámy dveří i oken. 

Interiérové stínění 

Interiérové stínění se dnes neomezuje pouze na typické horizontální žaluzie, ale vybrat si můžete mezi širokým spektrem produktů, které kromě účinného zastínění interiéru mají i estetickou hodnotu. Tak můžete vytvořit moderní, stylový nebo tradičně vypadající interiér. 

Interiérové rolety 

  • Rolety den-noc
  • Látkové rolety
  • Plissé rolety
  • Římské rolety
  • Rolety na střešní okna
  • Japonské stěny 

Interiérové žaluzie 

  • Hliníkové žaluzie 
  • Dřevěné žaluzie
  • Vertikální žaluzie 

Na záclony a závěsy můžete v domácnosti namontovat garnýže nebo využít kolejnicové systémy, které jsou nenápadné a nechají vyniknout dekorační látky. 

Markýzy - co je markýza?

Co se týká stínící techniky, jak jste mohli vidět výše, existuje nespočet možností. Pokud však hledáte stínící systém, který snadno namontujete a který výrazně mění vzhled vašeho domu či bytu a zároveň je účinnou ochranou před slunečním zářením i mírným deštěm, zvolte určitě markýzu. 

Markýzy jsou momentálně velmi oblíbené, a proto bychom se jim v tomto článku chtěli věnovat více. 

Tip: Podívejte se, jak si vytvořit bezpečný prostor pro děti na vašem balkoně. 

Markýzy jsou praktické a zároveň elegantní a nabízí množství využití při zastínění balkonů, zahrad a teras. Odlišují se od sebe různými typy konstrukcí i barev látek, z kterých je většina voděodolná a impregnovaná vůči plísním. Kvalitní materiál a zpracování zaručují dlouhou životnost markýzy a stálou barvu. 

Jaké typy markýz existují? 

Tak, jako při jiných typech stínění, i markýzy nabízí široký výběr, který odráží konkrétní potřeby zákazníka. V nabídce se nachází: 

  • výsuvné a výklopné markýzy
  • svislé markýzy
  • kazetové markýzy
  • boční markýzy
  • fasádní markýzy
  • speciální markýzy na zimní zahrady
  • markýzy na balkon
  • markýzy na terasu
  • samostatně stojící markýzy 

Výrobci dělí markýzy různým způsobem, podle rozměrů, finanční náročnosti nebo podle množství funkcí, jako je motorizované ovládání, kazetové uzavírání nebo látky v různých úpravách (dvojitá impregnace, proti zašpinění…). 

Proč koupit markýzu?

Markýzy jsou skvělou volbou na balkony a terasy, pokud si chcete vychutnat ranní kávu v příjemném stínu. Pokud se později budete chtít opalovat, stačí markýzu jednoduše stáhnout. Strach nemusíte mít ani v náročnějších podmínkách, markýzy jsou odolné proti silnějšímu větru a zvládnou i slabý déšť. Lepší je však chránit látku markýzy v designovém boxu. 

Kromě základních látek a vzorů si můžete vybrat z různých druhů moderního provedení, které je možné přizpůsobit vašim požadavkům. K dispozici je také manuální a elektrické ovládání, které je vzhledem k vyšší hmotnosti konstrukce bezpečnější volbou. 

Jak si vybrat markýzu? 

Výběr správné zahradní markýzy si vyžaduju trochu průzkumu, abyste se ujistili, že kupovaná markýza bude vhodná pro váš prostor. Ve světě markýz byste se měli nejdříve zorientovat, abyste si vybrali tu, která bude skvěle ladit s vaším domem, bytem, balkonem nebo zahradou. Každá z nich má své specifické využití, které je dané potřebami zákazníka a tady je několik faktorů, které byste měli zvážit. 

Velikost a rozměry 

Účel markýzy stejně jako celkový rozměr prostoru určí, jakou velikost markýzy potřebujete. Menší markýza je perfektní jako dekorativní prvek, zatímco větší markýza poskytuje dokonalou ochranu před sluncem a více stínu. 

Při výběru markýzy je důležité znát výšku a šířku zastíněné plochy. Rozměry většiny markýz se pohybují od 2 do 12 metrů šířky s délkami výsuvu až 4 metry. 

Ujistěte se, že vaše markýza poskytuje dostatečný stín. Zní to jako samozřejmost, ale dosáhnout správné velikosti markýzy může být těžší, než si myslíte. Protože se slunce během dne posouvá, musíte si být jisti, že vaše markýza je dostatečně velká, aby vám vždy poskytovala dostatečný stín. 

Druhy markýz 

Výběr jednotlivých druhů barev, dekorací a velikostí je obrovský. Vyrábí se kazetové, kloubové, pouzdrové a balkonové markýzy, ale i markýzy upínací nebo s padacími rameny. Jejich výhodou je, že je možné je bezproblémově připevnit k nosné stěně domu. Všeobecně se markýzy dělí na dvě základní varianty: 

Kazetové markýzy

U kazetových markýz se látka navíjí do speciální kazety, boxu, který chrání látku a konstrukci markýzy před povětrnostními vlivy ve stáhnutém stavu, což prodlužuje její životnost. V případě, že nebudete stínění potřebovat, můžete ji jednoduše zasunout do ochranného boxu.  

Kloubové (bezkazetové) markýzy 

Tento typ markýzy má výsuvná kloubová ramena a neobsahuje žádnou kazetu. Na první pohled není robustní a působí spíše elegantně a decentně. Kloubovou markýzu můžete zvolit tehdy, pokud ji chcete namontovat na místo, kde markýza nebude příliš vystavená venkovnímu vlivu. 

Ostatní markýzy, například upínací, balkonové, fasádní, markýzy s padacími rameny, pravoúhlé markýzy nebo boční rolety, jsou ideální alternativou pro všechny, kteří vyžadují individuální řešení, pokud máte zimní zahradu nebo zasklený balkon. 

Tip: Víte, na co si dát pozor při zasklívání balkonu? 

Zatahovací nebo rolovací markýzy nabízí vyšší úroveň kontroly pro přirozené světlo v zimě nebo víc stínu v létě a jsou skvělé pro terasy a zahrady. Tento typ markýzy můžete rychle zasunout, když se nepoužívají, a díky ovládání na motor je ovládání markýzy jednoduché. 

U výsuvných markýz je třeba pamatovat na to, že nejsou navrženy tak, aby odolaly silnému dešti nebo silnému větru, takže v případě nepříznivého počasí je budete muset stáhnout, aby se nepoškodily. 

I volně stojící markýza je oblíbenou volbou a je ideální pro oddělení větší plochy, aby mohl vzniknout prostor na odpočinek nebo místo na sezení. 

Ovládání markýzy 

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash
Manuální markýzy

Manuální markýzy jsou bezpochyby nejefektivnější možností, ale budete muset zvážit jejich velikost. Mějte na paměti, že čím je markýza větší, tím více úsilí je třeba vynaložit na jejich vysunutí a zasunutí. 

Manuální markýzy stojí podstatně méně než elektrické verze. Pokud nebudete markýzu často používat, vystačíte si s manuálním ovládáním.  

Motorové ovládání

Typy s elektrickým motorem a vypínačem vám uleví od náročného točení kličkou. Stačí jen vstát a stlačit vypínač. 

Dálkové ovládání

Elektrické markýzy se dají ovládat pomocí dálkového ovládání a poskytují maximální uživatelský komfort. Často se dodávají i s celou řadou příslušenství, jako je osvětlení, nebo dokonce senzor počasí, který automaticky stáhne markýzu při silném větru nebo dešti. 

Materiál markýzy 

Když se rozhodnete pro správnou velikost vaší markýzy, budete si muset vybrat látky. Pokud chcete, aby vám markýza vydržela co nejdéle, dalším důležitým faktorem je životnost. Při výběru správných materiálů a dobré péče může kvalitní markýza vydržet i déle než 10 let. 

Syntetické materiály mohou být vhodnější volbou v porovnání s přírodními tkaninami, protože lépe odolávají zbarvení a nezmění barvu tak rychle. 

Při výběru látky také myslete na propustnost světla, protože ta bude určovat míru zastínění místa pod markýzou. Kvalitní materiál vás navíc ochrání před UV zářením. Markýzy mají obvykle jednu z následujících typů látek: 

Polyester

Polyester má krásně zářivé barvy, ale bohužel nevydrží dlouho. Vlivem působícího UV záření rychle vybledne a používá se velmi málo. Je však vhodnou volbou, pokud plánujete markýzu používat příležitostně nebo pokud chcete ušetřit peníze. 

Akryl

Akrylové látky v impregnované verzi vydrží i 10 let. Podle barvy má i určitý stupeň UV filtru. Čím tmavší látka, tím silnější UV filtr. Udržuje si svou barvu, nešpiní se, snadno se čistí a je ideální pro venkovní použití. 

Lumera

Lumera je odlehčené akrylové vlákno a nabízí ochranu proti UV slunečnímu záření, je barevně stálé, odolné vůči vlivům počasí, je nepromokavé a odolné vůči znečištění. Lumera je vhodná na masivnější markýzy a do městského prostředí. 

Mikroperforované tkaniny

Mikroperforované tkaniny jsou mezi látkami pro markýzy volbou číslo jedna. Jsou odolné vůči UV záření i roztrhnutí a podporují dobrou cirkulaci vzduchu pod potahem. Také se snadno čistí vodou. 

Styl a barva 

Zahradní markýzy se dodávají v různých barvách a stylech, aby vyhovovaly vašemu domovu, proto si vyberte takový design, který se vám líbí. Markýzy jsou dnes dostupné v celé řadě různých vzorů, které vyhovují stylům každého. Zvažte, která barva nebo vzor bude dobře ladit s celkovým vzhledem nemovitosti nebo místnosti, s kterou se spojují. Tím se vytvoří soudržnější vzhled, který snadno propojí vnitřní a venkovní prostor. 

  • Světlejší barvy jsou všeobecně nejlepší volbou, protože účinněji blokují a odráží světlo a udržují oblast pod nimi chráněnou a chladnou.
  • Pod tmavou látkou bude na slunci tepleji a více zatemňuje. 
  • Jednobarevné látky jsou moderní, nadčasové a univerzální, pruhované jsou výrazné a hodí se spíše na stínění domů a bytů mimo město.
  • Nejoblíbenější barvy jsou odstíny žluté, hnědé a zelené. Ale pozor, žlutá barva může přitahovat hmyz. 
  • Bílá a odstíny šedé a béžové skvěle pasují k modernímu stylu bydlení. 

Další funkce 

Zamyslete se nad tím, jak využíváte svůj venkovní prostor. Pro jednoduchost a pohodlí doporučujeme motorické ovládání, takže svou markýzu můžete ovládat jednoduše pouze stlačením tlačítka. 

Kromě výhod regulace teploty a ochrany před slunečním zářením nebo deštěm jsou tu i další funkce, které můžete při koupi markýzy zvážit, jako je osvětlení a vytápění. Tyto prvky vytváří pohodlnější prostor pro vaši zahradu a umožňují vám i vašim hostům užívat si venkovní prostor během večera i dne. 

Tip pro každou ženu: Hledáte důvody, proč vaši terasu zaopatřit markýzou? Jedním z nich může být vytvoření vašeho osobního prostoru, kde můžete relaxovat nebo si užívat své oblíbené koníčky, jako je zahradničení, čtení atd. Tyto aktivity jsou obzvlášť důležité během velkých životních změn. Víte, jak krize středního věku zasahuje ženy?

Jak namontovat markýzu? 

Pokud se rozhodnete instalovat markýzu sami, dejte pozor na její rozbalování. Nepoužívejte nůž, ale pouze nůžky. Rozřezání látky odlamovacím nožem je totiž častým důvodem reklamace. 

Jak namontovat markýzu na stěnu a jak ji nasadit na balkon, se podrobně dozvíte v návodech, které jsou přiloženy k vaší objednávce. 

Nesnažte se ušetřit peníze na nesprávném místě, i když jste dobrý domácí kutil, při nesprávné instalaci se může markýza poškodit. Pokud si na montáž sami netroufáte, využijte profesionální montážní servis. To vám v konečném důsledku ušetří čas i peníze. 

Péče a údržba markýzy

Obrázek od 19934763 z Pixabay

Důležité je, abyste udržovali vaši terasu a všechny její prvky v co nejlepším stavu. Většina potahových látek na markýzy je vyrobena z materiálů, který zabraňují znečištění. Pokud se budete řídit následujícími tipy, vaše markýza vám bude sloužit dlouho. 

  • Pokud se na látku nachytá prach, pyl nebo jiné nečistoty, při jemném dešti ji nechte vysunutou, déšť ji opláchne a smyje i nečistoty. Potom ji nechte uschnout a bude krásná jako předtím. 
  • Vlhkou markýzu po dešti nikdy nestahujte zpět do kazety, nechte ji nejprve důkladně vyschnout. V opačném případě může látka začít plesnivět. 
  • Ochranné boxy zajistí, že markýza je v extrémním počasí dobře chráněná. Nezapomeňte ji při silném dešti a větru vždy zasunout. 
  • Celá konstrukce by se měla pravidelně čistit mýdlovou vodou. Čas od času jí můžete dopřát i několik kapek oleje, aby vše dobře fungovalo. 
  • Zalepte všechny malé trhlinky, které naleznete v látce a nezapomeňte ostříhat svoje rostliny a keře v okolí, aby nepředstavovali riziko roztrhnutí markýzy. 
  • Když markýzu nepoužíváte, nezapomeňte ji pravidelně kontrolovat, abyste minimalizovali vznik plísně. Kromě toho byste se měli vyhýbat skladování markýz v plastových pytlích, které poskytují plísním ideální podmínky pro růst, protože zachytávají vlhkost. 

Markýza a déšť 

Při dešti je třeba připomenout, že markýza sice nepromokne hned a dokáže odolat i určitému stupni deště, není však stavěná na to, abyste pod ní v dešti seděli a také nemá před deštěm ochránit zahradní nábytek. Pokud potřebujete stínění i ochranu před deštěm, zvolte raději pergolu. 

Doplňky na balkon a terasy

Pokud si chcete užít pohodu na terase, doplnit prostor v interiéru nebo hledáte způsoby, jak si vylepšit prostor, ať už technicky nebo vzhledově, existuje několik možností, jak to udělat a vytvořit si prostor podle vašich představ, ať už na relax, hraní pro děti nebo práci z domova. 

Jaké doplňky můžete zvolit? 

Plynové ohřívače

Ohřívač na terasu perfektně kombinuje funkčnost a design a uspokojí i ty nejnáročnější požadavky. 

Venkovní ohniště s grilem v jednom 

Stylové venkovní ohniště se všemi možnostmi, které nabízí moderní grily na dřevěné uhlí nebo plyn, vám umožní připravovat si jídlo celoročně. Ať už vajíčka k snídani, šťavnatý steak na oběd nebo kotlíkový guláš, na večerní posezení v kruhu rodiny a přátel je venkovní ohniště jako stvořené. 

Infrazářiče 

Bezkonkurenčně nejefektivnější řešení vytápění na zahrádce nebo terase je infrazářič. Venkovní infrazářiče jsou v současnosti oblíbeným řešením vytápění na terasu, protože zbytečně neohřívají vzduch, ale pouze objekty. Tím je zaručena maximální energetická úspornost vytápění, stejně jako vysoký ekologický standard. 

Kromě toho: 

  • se díky nízké hmotnosti snadno přenáší;
  • jsou odolné, protože jsou vyrobeny z nerezových materiálů odolných proti vlhkosti a chladu;
  • jejich provoz nezpůsobuje znečištění, prach ani hluk, jsou ekologicky čisté;
  • efektivně sálají teplo už po zapnutí;
  • mají dlouhodobou životnost.

Luxusní zahradní nábytek 

Neodmyslitelnou součástí pro zařízení zahrady, terasy a balkonu je nábytek. Vyberte si kvalitní nábytek, který vyniká svou odolností a designem. Podle vašich potřeb zvolte: 

  • sedací soupravy
  • jídelní soupravy a stoly
  • lehátka
  • venkovní sedačky a pohovky
  • servírovací vozíky, barové stoly a stoličky
  • zahradní lavice
  • další příslušenství (deky, polštáře, houpací sítě, trampolíny a podobně) 

 Zařízení terasy a balkonu 

Prvním tipem je zamyslet se nad tím, jak chcete prostor využít. Možná se chcete bavit, vychutnat si stolování pod holým nebem nebo vytvořit relaxační útočiště. 

Příjemné útočiště 

Markýza vám vytvoří krásně zastíněné místo během celého dne. Pod ní si můžete váš prostor zútulnit pomocí jednoduchého a strukturovaného nábytku, zahradních polštářů s příjemnými potahy, koberci a přikrývkami. 

Osvětlení je v zahradě často přehlížené, ale jemného osvětlení snadno dosáhnete pomocí rustikálních luceren nebo řetězových světýlek. Přidáním světel, která rozjasní prostor, si můžete venkovní prostor užívat ještě déle. 

Zábava s přáteli a rodinou

Markýza vytváří příjemné prostředí, je skvělým způsobem, jak se zabavit venku až do večerních hodin a poskytuje dokonalý prostor pro dospělé. 

Ujistěte se, že máte pod markýzou dostatek místa na sezení a stůl, aby si hosté mohli odložit své nápoje. K tomu pořiďte i stylové skleněné hrnky a skleničky, ve kterých budou koktejly vypadat jako z plážového baru. Vhodný může být i koktejlový vozík, který dodává prostoru sofistikovaný vzhled. 

Stínění zimní zahrady nebo přístřešku 

Možná jste o tom doposud nevěděli, ale markýzou můžete zastínit i zimní zahradu, skleněnou verandu nebo přístřešek. Pokud máte doma některé z těchto třech řešení, potom určitě víte, že v létě je pod sklem doslova peklo. 

Markýza v tomto případě poslouží nejen jako stínění, ale i jako vhodná tepelná izolace a díky ní se nebude zimní zahrada ani veranda chovat jako skleník. Bude tam normální teplota a dokonce ušetříte. 

Tipy, jak venkovní prostor připravit na podzim a zimu

Pokud se svou terasou nebo balkonem nechcete rozloučit i napříč klesajícím teplotám, máme pro vás několik nápadů, díky kterým budou i chvíle během chladnějších dní, které strávíte venku, příjemné. 

Image by prostooleh on Freepik

Světlo a teplo

Teplo čistě opticky zabezpečíte pomocí světelných řetězů, svíček nebo luceren. Ještě útulnější atmosféru vytvoří deka, do které se můžete zabalit, šálek horkého čaje nebo punče. Pozitivní vliv na váš imunitní systém bude mít kořeněný nebo zázvorový čaj. 

Rostliny

Všechny rostliny, které jsou citlivé na chlad, byste v tomto ročním období měli přesunout z exteriéru do domácnosti. V závislosti od druhu rostliny může být vhodnou místností i garáž, schodiště nebo jiné místnosti, které jsou chráněny před mrazem. 

I přes chladné počasí můžete mít okolo sebe zeleň, protože ne všechny rostliny je nutné v zimě přemístit do interiéru nebo zazimovat. Květináčové rostliny odolné vůči mrazu, jako je například pakost nebo buxus, odolávají i mrazivým teplotám a vytvoří tak pohodu. 

Tip: Víte, jak si vytvořit malý kousek přírody i na vašem balkoně?

Zastřešení

V zimní zahradě, pod střechou terasy nebo markýzou je možné strávit příjemný čas díky kvalitnímu zastřešení, které vás nejlépe ochrání před povětrnostními vlivy. 

Uskladnění nábytku 

Nábytek je třeba před uskladněním zbavit nečistot. Vhodné na odstranění nečistot jsou měkké hadříky a houbičky, vlažná voda, jemné mýdlo. Plastový nábytek je všeobecně velmi jednoduchý na údržbu, stejně jako lehátka, židličky nebo stoly z ratanu.  

Podlaha 

Při chystání na zimu nezapomeňte ani na podlahy. V tomto případě platí to samé jako u nábytku. V závislosti na materiálu a povrchu venkovní podlahy je třeba postupovat adekvátním způsobem. V první řadě je třeba podlahu zamést, odstranit z ní listy, nečistoty a povrchový prach. 

Při čištění dřevěných a kamenných podlah používejte metlu s měkkými štětinami, abyste podlahu nepoškodili. Ve většině případů si vystačíte s domácími prostředky, jako je soda nebo mýdlo. Když je podlaha čistá, nechce ji alespoň 24 hodin uschnout. Posledním krokem je nanesení ošetřujícího oleje na dřevěné podlahy, případně využití barev na dřevo.  

Čištění povrchu kompozitního materiálu z dřeva a plastu je jednodušší než čištění dřeva. Většinou kromě pravidelného zametání stačí použít pouze teplou vodu, malé množství čistícího prostředku a hadřík. V závislosti od složení můžete podlahu naimpregnovat. Nejlepší bude, když se obrátíte na výrobce, který vám poskytne konkrétní informace a pokyny na ošetření konkrétního materiálu. 

Pokud jste všechno vyčistili, odložili a ochránili, můžete se těšit na příjemné zimní dny a na další jaro, kdy si budete moci na terase a balkoně vychutnat první teplé dny. 

Dominika Blchová, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využívat ve svůj prospěch

PODOBNÉ ČLÁNKY