Garáž nebo přístřešek na auto jako sezónní sklad pro zahradní nábytek. Jak na to?

Garáž nebo přístřešek na auto jako sezónní sklad pro zahradní nábytek. Jak na to?

Garáž je primárně určena pro parkování auta. Majitelé však často mají tendenci šoupnout na toto místo všechno, co nemá stálé místo. Takto se garáž či přístřešek na auto mění na neuspořádaný sklad. Svůj přechodný domov v něm nachází nábytek a další vybavení domácnosti, zahradní nábytek i zahradní nářadí. 

A je to v pořádku! Proč nevyužít prostor, který vám garáž nabízí? I takové skladování má však svá pravidla. Garáž je specifický prostor se svým klima a vlhkostí, otevřený přístřešek na auto dokonce žádá větší organizaci. Víte, jak připravit a ošetřit nábytek? Jak ho správně skladovat? Co je vhodné na skladování v garáži a co ne? 

Prší, prší, jen se leje 

Zahradní nebo outdoorový nábytek je přizpůsobený tak, aby na zahradě nebo na terase vydržel i změny počasí. Je však rozdíl, pokud bydlíte v oblasti, kde sprchne jednou za čas, nebo v oblasti s častými bouřkami. Pokud u vás téměř vůbec nesněží, máte to s ochranou nábytku jednodušší oproti těm, kteří bývají v horách a v zimních měsících jsou obdaření pořádnou nadílkou sněhu. 

Rozhodující je i to, z jakého materiálu je zahradní nábytek vyrobený. Kovový a plastový nábytek je nejodolnější vůči vlivům počasí. Samozřejmě, i tady je důležitá povrchová úprava a ošetření. Kovový nábytek je náchylný na vznik koroze, proto mu dopřejte antikorozní nátěr, aby odolal dešti i sněhu. 

Potom ho můžete nechat na zahradě i v dešti a během slabého sněžení. Pokud se počasí zhorší, stačí, když zahradní nábytek stáhnete pod nějaký přístřešek nebo jej přikryjete ochranou plachtou. Abyste se z nábytku těšili i další sezónu, na zimu ho raději uskladněte někde v interiéru. 

Podobně je na tom i plastový nábytek. Voda mu neublíží, horší je to během zimy. Mráz může způsobit křehnutí plastu a jeho praskání. Proto doporučujeme skladovat plastový nábytek v interiéru a nebo tam, kde teploty neklesají pod nulu. 

Dřevo je oblíbený pro svůj přírodní vzhled. Nejvíc se hodí na zahradu nebo do altánku. Na druhou stranu, dřevo si neumí moc dobře poradit s vodou, mrazem a vlhkostí. I během sezóny byste měli dřevěný nábytek ošetřit impregnačními nátěry. Na zimu nábytek přemístěte na suché místo. Mráz může být příčinou praskání dřeva. Zvýšená vlhkost způsobuje výskyt plísní nebo napadení hmyzem. 

Stejně byste měli přistupovat k proutěnému zahradnímu nábytku a nábytku z přírodního ratanu. Naopak, umělý ratan je jeden z nejvíce odolných materiálů a nemá žádné speciální požadavky na zazimování. 

Výhody skladování nábytku v garáži 

Zahradní nábytek můžete skladovat i v zahradním domečku, v suchém sklepě nebo na půdě. Důležité je, abyste ho nenechali během kritických dní venku. Skladování nábytku v interiéru, stejně jako skladování nábytku v garáži, má své výhody: 

  • ochrana nábytku a zařízení před vlivem počasí;
  • ochrana před plísněmi, korozí, praskáním a deformací;
  • prodloužení životnosti nábytku;
  • různé způsoby uskladnění (garážový nábytek a regály, stohování a podobně);
  • využití jinak nevyužitého prostoru v garáži. 

Je vaše garáž vhodná na skladování nábytku? 

Nábytek je háklivý na různé neduhy. Zmiňovali jsme škůdce, hmyz, plíseň a vlhkost. Proto je potřeba zvážit, zda je vaše garáž vhodná na jeho skladování. Velmi důležité je větrání a ventilace. Ve vlhkém prostoru snadno dojde k poškození a deformaci dřeva nebo přírodního ratanu, proto je klíčová kontrola teploty a vlhkosti. Nejlepší je klimatizovaná garáž s možností regulace teploty. 

Na změnu barvy a kvality použitého materiálu má vliv i ultrafialové záření. Proto se ujistěte, že v garáži naleznete místo mimo dosah velkých oken a dveří. Tento prostor by měl být dostatečně velký na to, abyste do něj umístili nábytek bez rizika poškození a škrábanců. 

Nepodceňujte ani zabezpečení garáže. Garáž, na rozdíl od přístřešku na auto, umožňuje přidat různá bezpečnostní opatření, aby nejen vaše auto, ale i  zahradní nábytek, byly chráněny před vandalismem a krádežemi. Věděli jste, že pokud máte pojištěnou domácnost, máte chráněné i věci nacházející se v nebytových prostorách, které patří k nemovitosti? 

5 tipů na skladování zahradního nábytku 

Jestliže je vaše garáž vhodná pro skladování zahradního nábytku a nářadí, máte o starost méně. I tady je však třeba znát určitá pravidla, abyste z garáže nakonec nevytvořili jen chaotický sklad, kde budou židle jen tak naházené na sedačce a na skleněném stolku bude ležet nebezpečně položená zahradní pila. Tady je několik tipů, jak využít potenciál garáže. 

1. Vytvořte místo

Abyste z garáže vytěžili maximum, je třeba ji pravidelně uklízet. Jen tak můžete zjistit, kolik prostoru máte k dispozici. Vždy před zimou si vyhraďte dostatek času a vrhněte se na garáž s odhodláním zbavit se všeho, co nepotřebujete. Co je rozbité, nefunkční, nepotřebné, by mělo jít pryč. Věci a předměty, které nepoužíváte, zabírají v garáži místo, které byste mohli vyhradit pro zahradní nábytek. 

Uklízení vám dá také příležitost lépe si zorganizovat prostor. Využijte různé závěsné systémy, garážový nábytek, regály, boxy, škatule a nalezněte místo pro každou věc, která tu nějakým způsobem skončila. Nejen, že se vám bude mnohem lépe parkovat, získáte také přehled o tom, co kde je. Pokud vás čeká údržba a čištění auta, bez těžkostí naleznete všechny přípravky a pomůcky.

Náš tip: Víte, jak připravit auto na zimu? 

2. Připravte nábytek na skladování 

Před přemístěním nábytku do garáže se mu trochu pověnujte. Jestliže si najdete čas a ošetříte nábytek pro uskladnění, nejenže prodloužíte jeho životnost, ale také snížíte výdaje na jaře dalšího roku, kdy ho budete chtít opět vytáhnout na zahradu nebo terasu. Jak připravit nábytek na skladování? 

Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek vždy umyjte teplou mýdlovou vodou a jemnou houbičkou a před uskladněním ho nechte úplně vyschnout. Naneste na nábytek leštidlo nebo vosk, který pomůže utěsnit dřevo a zabrání jeho vysychání v důsledku kolísání teplot během skladování. 

Kovový nábytek

Kovový nábytek je náchylný na korozi. Proto ho před uskladněním důkladně umyjte a vyčistěte, abyste odkryli poškozená místa. Potom použijte kvalitní odstraňovač rzi. Pokračujte nanesením spreje podle původního barevného odstínu. Na zafixování povrchu funguje ochranný automobilový vosk. 

Ratanový nábytek 

Pokud máte přírodní ratan, postupujte stejně jako v případě dřevěného nábytku. Umělý ratan stačí umýt vlažnou vodou a saponátem. Na mírné znečištění si vystačíte s houbou, na hrubší použijte jemný hadřík. Důkladně opláchněte. Výhodou je, že umělý ratan můžete skladovat i venku. Pokud se rozhodnete pro přístřešek pro auto, stačí, když jej přikryjete ochranou plachtou. Plachtu umístěte tak, aby z ní mohla stékat voda. 

Plastový nábytek 

Plastový nábytek je nejjednodušší na údržbu. Nepotřebujete speciální přípravky. Stačí ho umýt mýdlovým roztokem a potom důkladně opláchnout. Nakonec jej nechte vyschnout. 

Čalounění 

Polštáře a podsedáky jsou nezbytné pro to, abyste si na židlích nebo sedačkách užili maximální relax. Jsou však velmi náchylné na déšť a vlhkost, proto jim před uskladněním věnujte speciální pozornost. 

Všechny snímatelné potahy složte a vyperte v pračce. Nechte pořádně vyschnout. Pokud máte čalounění, které není vhodné do pračky, nejprve jej zbavte pylu a povysávejte. Na vyčištění skvrn použijte neagresivní přípravek, někdy stačí mýdlová voda. Pokud natrefíte na plíseň, pomozte si speciálním přípravkem proti plísni nebo si připravte roztok z bělidla, čisticího prostředku a vody. Nechte působit a potom umyjte mýdlovou vodou. 

Před uskladněním se ujistěte, že polštáře, podsedáky, houpací sítě a podobně, jsou suché. Je to podstatné hlavně u polštářů a podsedáků s výplní, kde by se později mohla vytvořit plíseň. Čalounění a tkaniny vložte do úložných boxů a umístěte do regálu v garáži. 

Slunečníky 

Terasové slunečníky čistěte hadříkem a jemným prostředkem. Nechte je vyschnout na otevřené ploše. Kovové a plastové části vyčistěte mýdlovou vodou, kov ošetřete odstraňovačem rzi, namažte spoje a další části. Stejně postupujte při údržbě markýzy nebo zahradní houpačky se stříškou. 

Po důkladném vysušení uskladněte slunečníky v uzavřené poloze. Pokud máte původní obal, použijte ho. 

3. Demontujte

Jednou z běžných chyb, kterou lidé dělají při skladování nábytku v garáži, je, že ho umístí do garáže tak, jak je. Přitom si neuvědomují, že ho mohou rozebrat a rozložit, a tak zdvojnásobit své skladovací možnosti. Některé kousky zahradního nábytku je možné snadno demontovat. 

Židle, sedačky, lavice, křesla i stoly rozeberte na díly. Nedělejte to však násilím, pokud některé díly drží pevně a jejich rozebrání by mohlo způsobit poškození nábytku, neriskujte to. Pokud jsou součástí stolu zásuvky nebo police, vyprázdněte je a odmontujte. 

Opětovná montáž na jaře bude jednodušší, pokud si jednotlivé součásti označíte. Je to důležité hlavně tehdy, pokud rozebíráte zahradní soupravy a sety. Drobný materiál, jako jsou šrouby, panty a podobně, vložte do uzavíracích sáčků. Nalepte na ně popisový štítek, označte je a přilepte k nábytku. 

4. Zabalte

Při dlouhodobém používání je třeba zajistit, aby se k nábytku nedostala vlhkost. Použijte původní obaly, plastové fólie, ochranné plachty nebo cokoliv jiného, co nábytek ochrání před vlhkostí a prachem, stejně jako před poškozením a škrábanci. 

Při zakrývání nábytku je důležité zajistit, aby nábytek dýchal. Pokud plastové fólie utáhnete příliš silně, vlhkost se bude držet uvnitř, může dojít ke kondenzaci a následně k deformování a poškození nábytku. 

Zvláštní péči si žádají skleněné předměty, jako jsou stolní desky, světla a zrcadla. Zabalte je do balicího papíru. Vyhněte se přilepení papíru přímo na skleněný povrch, protože zbytky lepidla bude náročné později vyčistit. Když je sklo zabalené, přikryjte ho bublinkovou fólií a vložte do škatule pro zvýšenou ochranu.  

5. Držte nad podlahou 

Při skladování nábytku v garáži nebo v přístřešku je třeba zajistit jeho ochranu ze všech stran. Pokud se chystáte umístit nábytek přímo na dlažbu, zkontrolujte ji. Betonová dlažba by měla být bez prasklin a viditelných poškození. Použijte kryt podlahy nebo podložku, která zadrží vlhkost. 

Jedním z nejúčinnějších opatření je vyhnout se umístění jakýchkoliv předmětů přímo na podlahu. Je to obzvlášť důležité v oblastech náchylných na neočekávané počasí, jako jsou silné deště nebo sněhové bouřky, které by mohly vést k záplavám. 

Zkuste palety. Poskytují dodatečnou ochranu před poškozením vodou a jinými nepředvídatelnými událostmi. Menší kousky vložte přímo do regálů nebo zavěste na háčky na stěnu. 

Tipy na skladování náhradních dílů a zahradního nářadí 

Garáž se používá nejen na skladování zahradního nábytku, ale i nářadí a náhradních dílů. Těchto pár praktických rad vám pomůže najít pro ně nejvhodnější místo tak, aby se eliminovalo riziko poškození auta nebo zazimovaného zahradního nábytku. 

Zvažte následující řešení: 

  • prostor na stěně – na trhu jsou dostupné různé lamelové systémy a pegboardy, které vám pomůžou maximalizovat úložný prostor. Snadno najdete potřebné zahradní nářadí, když bude mít navíc každé nářadí svoje místo.
  • garážové skříňky – jsou výborné na uskladnění dražších částí zahradního nářadí. Vhodné  i pro drobné ruční nářadí, zahradní rukavice, náhradní díly, příslušenství k péči o auto či semínka rostlin. Vyberte si skříňky se zámkem, kde budou vasi pomocníci v bezpečí. 
  • regály – podlahové regály jsou vhodné na těžší předměty, můžete do nich uložit i náhradní autodíly nebo pneumatiky. Přidejte pár stropních regálů, které vám pomohou na maximum využít prostor pod stropem. 
  • speciální stojany a držáky – možná se vám bude hodit stojan na pneumatiky, stojan na palivové dřevo, naviják na zahradní hadici, prodlužovací kabel a podobně. 

Co nepatří do garáže

Garáž je perfektní úložný prostor, avšak není vhodné v ní skladovat úplně všechno. Neměli byste v ní skladovat cokoliv, co by mohlo přilákat škůdce nebo být ovlivněné kolísáním teplot a vlhkostí, ani nebezpečné materiály. Například: 

  • jídlo a krmivo pro zvířata; 
  • víno;
  • oblečení;
  • matrace a spacáky;
  • koberce;
  • plyšové hračky;
  • knihy a umělecké díly;
  • fotografie, dokumenty a doklady;
  • elektronika;
  • propan a nádoby s palivem;
  • pesticidy;
  • barvy a nebezpečné kapaliny; 
  • hadry nasáknuté olejem a dalšími hořlavinami a podobně. 

Rizika v garáži, které byste neměli ignorovat 

Pokud garáž využíváte i na jiné účely než jen na parkování auta, pravděpodobně se v ní pohybujete dost často. Garáž představuje několik bezpečnostních rizik, které byste neměli podceňovat. 

Hlavně, pokud ji plánujete využít jako sklad zahradního nábytku, nářadí, náhradních pneumatik a autodílů. Na některá bezpečnostní opatření byste měli myslet už při stavbě garáže. Víte, jak postavit garáž, aby byla účelná, praktická a bezpečná? 

Jedním z nejběžnějších bezpečnostních rizik v garáži je chybné elektrické vedení. Společně s ním se může v garáži projevit množství dalších problémů souvisejících s elektrikou, jako jsou zastaralé elektrické obvody, přetížené elektrické zásuvky, používání poškozených prodlužovacích kabelů, žárovky, které mají nesprávný výkon, což může přetížit rozvody. 

Zanedbání stavu podlahy zase může způsobit zakopnutí a smeknutí se. Zakopnout můžete o nábytek i jiné předměty, které jsou v garáži jen tak pohozené na podlaze. K úrazům dochází i pro nedostatečné označení schodů. Úniky oleje nebo benzínu z vozidel, které jste včas nevyčistili, představují riziko smeknutí, nemluvě o potenciálním riziku požáru. 

Nakonec se postarejte o dostatek světla. Přidejte přídavná svítidla, led pásky, úlohová svítidla, senzorová svítidla ke schodišti nebo vstupu do domu. 

Na závěr 

Jsme na konci. I když se celá tato problematika jeví jako hotová věda, věřte nám, není to nic náročného. Pokud máte u domu garáž, byla by škoda ji nevyužít. Správně ošetřený a uskladněný zahradní nábytek je zárukou, že už na jaře si budete moci na zahradě užívat relax s rodinou. 

Investujte do kvalitních plastových fólií a ochranných plachet, úložných systémů a boxů, chraňte zahradní nábytek před vlhkostí, prachem, škůdci a podobně. Pokud je to možné, zvedněte nábytek z podlahy. Čalounění a tkaniny uložte do úložných boxů. Udržujte v garáži pořádek, jen tak ochráníte svůj zahradní nábytek před poškozením. 

Článek jsme pro vás vytvořili ve spolupráci s: 

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: Od základů po nejdůležitější faktory 

Autor: Eva Dedinská: Zkušená SEO copywriterka a autorka 9 knih



PODOBNÉ ČLÁNKY