Jak si zařídit terasu od dlažby až po nábytek, aby poskytovala příjemné útočiště

Jak si zařídit terasu od dlažby až po nábytek, aby poskytovala příjemné útočiště

Mít místo, kde můžete relaxovat, trávit volný čas s rodinou nebo přáteli a pořádat nejrůznější oslavy na čerstvém vzduchu, je sen snad každého. Takovým místem je jednoznačně terasa. Nezáleží na její velikosti, může se jednat o menší terásku s posezením, ale také o rozlehlý zahradní prostor. Vše záleží jen na tom, jak si takové místo zařídíte.

 

Terasu si můžete ozvláštnit a zpestřit výběrem vhodného nábytku, zajímavou a funkční podlahou nebo jinými doplňky. Celkový proces se vám možná může zdát zdlouhavý, ale výsledek vás jistě nezklame a budete rádi, že jste se do toho pustili.

Vyberte si konkrétní styl

Při navrhování terasy je důležité začít výběrem konkrétního stylu. Od zvoleného stylu se bude odvíjet každé rozhodnutí o návrhu, od nábytku až po podlahu a střešní krytinu.

 

 

Při výběru zvažte faktory, jako je region, průměrná teplota, srážky a místní povětrnostní podmínky.

Tradiční styl s dřevěnými prvky

Jedná se o oblíbenou volbu, zejména pro venkovské prostředí. Vytváří útulnou a rustikální atmosféru. Můžete se rozhodnout pro hrubé, neošetřené dřevo s ručně vyřezávanými detaily nebo zvolit rafinovanější vzhled – povrch ošetřený barvou na dřevo vytvářející lesknoucí se iluzi. V tomto stylu se běžně používá přírodního dřeva a kámen.

 

Moderní styl

Tento styl kombinuje moderní materiály, jako je kov, sklo a technologie. Nejlépe se hodí na prostorné terasy, protože v menších prostorách může působit stísněně. Klíčovými prvky jsou minimalismus, funkčnost a čisté linie. Barevná paleta bývá chladná a střídmá s kontrasty, jako je černá a bílá.

Starožitný styl

Návrhy v tomto stylu vyžadují dostatek prostoru a finančních prostředků. Často obsahují luxusní materiály, jako je mramor, přírodní kámen a keramika. Podlahy jsou obvykle z kamene nebo mramoru, což vyžaduje pevný základ v podobě betonové základové desky.

Minimalismus

Tento designový styl se zaměřuje na jednoduchost a funkčnost. Zahrnuje pouze nezbytné vybavení a minimální dekorace. Minimalismus klade důraz na kompozici, která působí moderně, ale zároveň velmi stroze.

 

Výběr správného řešení interiérového designu pro vaši terasu nebo venkovský dům může být náročný. Pokud si nejste jisti, hledejte inspiraci v okolí, na internetu, nebo využijte softwarových designérů.

Výběr správného materiálu pro vaši terasu: Dřevo, kámen, dřevoplastový kompozit nebo beton?

Při stavbě terasy je výběr správného materiálu zásadní. Hlavní možnosti, které je třeba zvážit, jsou dřevo, kámen, dřevoplastový kompozit nebo beton.

Dřevěná terasa: výhody a nevýhody

Dřevěná prkna vytvářejí útulnou a hřejivou atmosféru a při silném slunečním záření se nadměrně nezahřívají, což umožňuje chůzi naboso. Dřevěné terasy ovšem vyžadují pravidelnou údržbu a některé druhy dřeva se mohou snadno poškodit. Ve srovnání s jinými materiály jsou také méně odolné a vlivem slunečního záření mohou měnit barvu.

 

Existuje několik typů dřeva, které jsou vhodné pro stavbu terasy. Každý typ má své specifické vlastnosti a výhody, které je třeba zvážit při výběru materiálu pro vaši terasu.

Dabovat

Dubové dřevo je známo svojí pevností a odolností vůči povětrnostním podmínkám. Je to tvrdé dřevo s výraznou texturou a přirozenou odolností proti hnilobě. Dubová terasa přináší do prostoru krásný rustikální vzhled.

Smrk

Smrkové dřevo je často používáno pro terasy díky své cenové dostupnosti. Je to měkké dřevo, které je snadno zpracovatelné, ale vyžaduje pravidelnou údržbu a ochranu proti hnilobě.

Tropické dřevo

Tropická dřeva, jako je merbau, bangkirai nebo teakové dřevo, jsou známá svou přirozenou odolností proti hnilobě a povětrnostním podmínkám. Jsou to velmi tvrdá dřeva s exotickým vzhledem. Při výběru tropického dřeva je důležité dbát na jeho původ a zda je certifikováno jako udržitelné, neboť rozmach těchto materiálů se podílí na odlesňování deštných pralesů.

Modřín

Modřínové dřevo je oblíbenou volbou pro terasy díky své odolnosti vůči povětrnostním vlivům a přirozené odolnosti proti hnilobě. Má krásnou zlatooranžovou barvu, která s časem dozrává do stříbrnošedé.

WPC – Drevoplastový kompozit: výhody a nevýhody

Dřevoplastový kompozit je moderní materiál vytvořený ze směsi těchto materiálů. Terasy z WPC získávají na oblibě díky své trvanlivosti, nízkým nárokům na údržbu a absenci třísek. Ve srovnání s dřevěnými prkny jsou méně náchylné k povětrnostním vlivům. Lze však očekávat mírné změny barvy a WPC má tendenci se na přímém slunci více zahřívat. Přestože se desky WPC dodávají v různých barvách, chybí jim typická kresba dřeva.

Kamenná terasa: výhody a nevýhody

Kámen je nejrobustnější variantou pokrytí terasy. Odolává všem povětrnostním podmínkám a vydrží desítky let. Kamenné terasy se však mohou na slunci velmi rozpálit, takže je nepříjemné po nich chodit naboso.

 

Výběr světlých kamenů může snížit absorpci tepla. Kámen sice nenabízí takovou pohodu jako dřevo nebo WPC, ale vyžaduje minimální údržbu. K dispozici je mnoho možností, od dlažebních kostek přes jemnou kameninu až po přírodní nebo betonový kámen, které poskytují rozmanitou škálu vzorů a provedení.

Beton: výhody a nevýhody

Další možností pro terasu je zvolit betonovou podlahu, v provedení velkoformátových betonových dlaždic nebo celé betonové plochy. Betonová podlaha nabízí řadu výhod, které ji dělají populární volbou pro moderní terasy.

 

Beton je trvanlivý, odolný a snadno se udržuje. Vydrží dlouhodobé expozice povětrnostním vlivům a nevyžaduje tolik údržby jako jiné materiály. Betonová podlaha je rovněž schopna odolávat zatížení a je vhodná pro různé klimatické podmínky, včetně změn teploty a vlhkosti.

 

Díky širokému výběru povrchových úprav a barevných možností lze betonovou podlahu přizpůsobit individuálním preferencím. Můžete zvolit texturovaný povrch, aby se podlaha podobala kamennému obkladu, nebo vybrat různé odstíny a vzory, které doplní design vaší terasy.

 

Betonová podlaha rovněž nabízí stabilitu a rovnoměrnost povrchu, což je výhodné pro umístění nábytku a pohyb na terase. Je také možné integrovat do betonové podlahy další prvky, jako jsou osvětlení, zapuštěné květinové záhony nebo dekorativní vzory.

 

Betonová podlaha je tedy praktickou a stylovou volbou pro terasy, která dodá moderní vzhled a vydrží dlouhodobé používání.

Výběr správného venkovního nábytku

Při zařizování terasy je výběr správného venkovního nábytku zásadní pro vytvoření pohodlného a příjemného prostoru. Zde je několik klíčových aspektů, které je třeba mít na paměti:

Odolnost

Hledejte nábytek vyrobený z odolných materiálů, který odolává povětrnostním vlivům. Rozhodněte se pro materiály odolné vůči vlivům počasí, jako je teakové dřevo, kované železo, hliník nebo syntetické proutí. Tyto materiály jsou známé svou schopností odolávat slunci, dešti a změnám teplot, aniž by se znehodnotily.

Pohodlí

Způsobem, jak zařídit útulné posezení na zahradě , je jednoznačně orientace na pohodlí.

 

Upřednostněte pohodlí výběrem nábytku s polštáři a sedadly, které poskytují dostatečnou oporu. Zvažte hloubku a ergonomii sezení, abyste zajistili příjemné lenošení nebo stolování. Pokud je to možné, vyzkoušejte nábytek, abyste posoudili úroveň jeho pohodlí.

Styl a design

Vyberte nábytek, který doplňuje celkovou estetiku vaší terasy. Ať už dáváte přednost modernímu, rustikálnímu nebo tradičnímu vzhledu, jsou k dispozici různé styly, které vyhovují vašemu vkusu. Věnujte pozornost detailům, jako je tvar, barva a povrchová úprava nábytku, abyste zajistili, že zvýší vizuální přitažlivost vašeho venkovního prostoru.

Velikost a rozměry

Zvažte velikost terasy a dostupný prostor pro umístění nábytku. Změřte plochu, abyste se ujistili, že se nábytek pohodlně vejde, aniž by prostor působil přeplněně nebo aby nábytek překážel. Zvolte ideální velké kusy, které zachovávají proporce vzhledem k rozměrům vaší zahrady.

Údržba

Zhodnoťte úroveň údržby, kterou zvažovaný nábytek vyžaduje. Některé materiály mohou vyžadovat pravidelné čištění nebo ochranné ošetření, aby se prodloužila jejich životnost. Pokud dáváte přednost možnostem s nízkými nároky na údržbu, hledejte nábytek, který se snadno čistí a udržuje.

Flexibilita

Přemýšlejte o tom, jak plánujete využívat svůj venkovní prostor. Pokud často hostíte své přátele a rodinu, zvažte nábytek, který lze snadno přestavět nebo rozšířit, aby se do něj vešla větší společnost. Modulární nábytek nebo kusy s odnímatelnými polštáři nabízí flexibilitu pro různé příležitosti.

Rozpočet

Stanovte si rozpočet na venkovní nábytek a podle možností upřednostněte kvalitu. I když investice do kvalitnějších kusů může být zpočátku dražší, obvykle vydrží déle az dlouhodobého hlediska poskytují lepší hodnotu.

Nejoblíbenější typy nábytku

Dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek je klasickou volbou pro zahradní prostor. Dřevo přináší přírodní a teplý vzhled, který se skvěle hodí k venkovskému nebo rustikálnímu stylu zahrady. Nejčastěji používané druhy dřeva pro zahradní nábytek zahrnují teakové dřevo, borovici, cedr nebo akaci. Dřevěný nábytek vyžaduje pravidelnou údržbu, jako je nátěr nebo ochrana proti povětrnostním vlivům, aby si udržel svoji krásu a odolnost.

 

Kovový nábytek

Kovový nábytek je oblíbený pro svoji pevnost, odolnost a elegantní vzhled. Nejčastěji se používá hliník, ocel nebo železo. Kovový nábytek je často ošetřen proti korozi a povětrnostním vlivům, aby vydržel venku bez poškození. Tento druh nábytku je ideální pro moderní a minimalistický design zahrady.

Ratanový nábytek

Ratanový nábytek je populární volbou díky svému příjemnému vzhledu a vysoké odolnosti vůči povětrnostním podmínkám. Může být vyroben z přírodního ratanu nebo z syntetického voděodolného ratanu, který je odolný vůči vlhkosti a slunečnímu záření.

 

 

Ratany jsou často vybaveny odnímatelnými čalouněními, které přidávají pohodlí a styl. Tento typ nábytku je oblíbený pro svoji odolnost a snadnou údržbu.

Doplňky pro vaši terasu

Kromě nábytku existuje celá řada doplňků, které mohou přidat do vaší zahradní terasy šarm a praktičnost. Tady je pár z nich:

Odpuzovače hmyzu

Pokud si chcete vychutnat pobyt na terase bez rušení hmyzem, zvažte použití odpuzovačů hmyzu . Existuje mnoho druhů svíček, lapačů nebo elektronických odpuzovačů, které pomohou udržet hmyz dále od vašeho relaxačního prostoru.

Květy

Květy jsou skvělým způsobem, jak přidat barevný a živý prvek na vaši terasu. Vyberte rostliny, které se hodí do vnějšího prostředí a jsou vhodné pro klimatické podmínky v České republice. Zvolte květiny, které kvetou po celé léto, jako jsou pelargonie, petunie nebo levandule, a umístěte je do květináčů nebo závěsných květinových košů.

 

Osvětlení na terasu

Osvětlení je důležitým prvkem pro vytvoření příjemné atmosféry na terase. Můžete využít solární světla, která se dobíjejí během dne a večer poskytují jemné osvětlení. Další možnosti zahrnují svíčky, lampiony, LED pásky nebo vnější lampy, které přidají do prostoru teplé a útulné světlo.

Houpací síť

Houpací síť je ideálním doplňkem k relaxaci a odpočinku na terase. Zavěste ji mezi dvěma pevnými body, jako jsou stromy nebo sloupy, a vytvořte si pohodlný prostor pro zdřímnutí, čtení nebo prostě jen pro relaxaci na čerstvém vzduchu. Houpací síť je skvělým způsobem, jak se uvolnit a vychutnat si klidný okamžik venku.

 

Hrantik s čerstvými bylinkami

Pokud máte rádi čerstvé bylinky pro vaření, můžete na terasu umístit květináč s bylinkami. Zvolte oblíbené bylinky, jako jsou bazalka, mátové lístky, petržel nebo tymián, a pěstujte je ve vhodném květináči. Můžete je mít na dosah ruky, když potřebujete okořenit jídlo nebo přidat čerstvou vůni do vaší kuchyně. Hrantik s bylinkami nejenže vypadá dekorativně, ale také přináší užitek a chuťové výhody do vašich kulinářských dobrodružství.

Vodní prvek

Dalším zajímavým doplňkem pro zahradní terasu může být vodní prvek, jako je kašna nebo malý vodopád. Tato vodní dekorace přidává zvuk a vizuální atraktivitu do prostoru a vytváří relaxační atmosféru. Nejenže je to esteticky příjemné, ale také vytváří pocit klidu a harmonie, který můžete vnímat během relaxace na terase.

Skleněné dózy pro skladování potravin

Pokud na terase rádi grilujete nebo pořádáte pikniky, skleněné dózy na potraviny jsou praktickým řešením pro uchování a ochranu jídla. Skleněné dózy jsou odolné a nepropustí pachy ani chutě. Mohou být také stylovým prvkem na stole, kdy servírujete jídlo nebo občerstvení venku.

Gril

Grilování je oblíbenou aktivitou během teplých letních dnů. Grilování na terase vám umožňuje připravit chutná jídla venku a zároveň si užívat příjemného prostředí. Existuje mnoho druhů grilů, včetně plynových, uhlíkových, elektrických a keramických grilů. Vyberte ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím. Gril může být umístěn na terase jako samostatný stojan nebo jako součást venkovního kuchyňského prostoru.

 

Umělý krb

Umělý krb je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí přidat do své zahradní terasy ohnivou atmosféru bez nutnosti klasického krbu. Umělý krb může být postaven z kamene, betonu nebo jiných materiálů a je vybaven hořákem, který vytváří realistický plamen. Poskytuje teplé světlo a vytváří příjemnou atmosféru pro posezení a relaxaci venku. Umělý krb je také bezpečnější a snáze se udržuje jako tradiční krb.

Chladivý stín

Nakonec nezapomeňte přidat jakoukoli ochranu před sluncem . Ta vám zajistí příjemné venkovní posezení i během horkých letních dnů bez spálení nebo nadměrného pocení. Zvolit můžete klasické slunečníky, spolehlivé markýzy nebo přírodní popínavé rostliny, které obrostou konstrukci pergoly a vytvoří iluzi tropické oázy.

 

 

Tyto doplňky přidávají do vaší zahradní terasy osobnost a funkčnost. Vybírejte takové doplňky, které odpovídají vašim preferencím a potřebám, a vytvořte si tak ideální venkovní prostor, kde si budete moci užívat relaxace, společnosti a dobrého jídla.

Závěr

Na závěr lze říci, že zařizování venkovní terasy je skutečným uměním, které vám umožní vytvořit si svůj vlastní ráj pod širým nebem. S ohledem na vaše potřeby a osobní vkus můžete vytvořit prostor, který je příjemný, pohodlný a plný krásy.

 

Vybírejte pečlivě nábytek, doplňky a rostliny, které vám pomohou vytvořit atmosféru, kterou jste vždy chtěli. Během letních dnů si budete moci užívat osvěžujícího relaxu na terase, strávit příjemné chvíle s rodinou a přáteli a vychutnat si krásy přírody.

 

Nezapomeňte si užívat každý moment na své venkovní terase, protože to je místo, kde můžete najít klid a harmonii ve spojení s přírodou.

 

Pavel Horský, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu

PODOBNÉ ČLÁNKY