Úložné skříňky v domácnosti

Úložné skříňky v domácnosti

Úložné skříňky jsou v našich domovech nezbytné. Pomocí správných úložných skříněk můžeme nejen udržovat pořádek, ale také výrazně zvýšit funkčnost našeho bytu. Jaké typy úložných skříněk však existují? A který z nich je lepší aplikovat ve které místnosti? V tomto článku na to všechno odpovíme.  

Pořádek a funkčnost

Pravidelnost a správné skladovací prostory jsou jedním ze základů pohodlného domácího života. Dobře vybrané skříňky umožňují, aby každá položka měla své místo, takže jsou nejen esteticky příjemné, ale také praktické.  

Využití prostoru

Optimalizace obytného prostoru je nezbytná pro byty s malou podlahovou plochou. Úložné skříně jsou také schopny využít vertikální prostor, takže můžeme umístit mnohem více předmětů, aniž by se místnost cítila přeplněná.

 

Multifunkční úložné skříně

 

Druhy skladovacích skříněk a jejich vlastnosti:

Druhy jsou velmi rozmanité, ale podívejme se na některé běžné druhy úložných skříněk a na to, jak je lze použít:

Vysoká úzká úložná skříňka:

Vysoké úzké úložné skříně jsou oblíbené pro místnosti s omezenou podlahovou plochou. Ne náhodou: tyto skříňky využívají vertikální prostor kvůli své výšce, čímž se snižuje prostor obsazený na povrchu podlahy. Kromě toho jsou díky své hloubce méně rušivé do prostoru, přesto mají značnou úložnou kapacitu. Mohou být vynikající volbou pro menší byty nebo např. úzké chodby.

 

Vysoká úzká úložná skříň

 

Nízká úložná skříňka s policemi, sklem nebo dvířky:

Nízké, ale širší úložné skříňky jsou skvělé pro obývací pokoje, kde se často používají pro ukládání médií, knih nebo ozdob a mohou být vhodné i jako televizní skříňky. U verzí se skleněnými dveřmi vám průhledný povrch umožňuje vystavovat dekorace, sbírky nebo knihy a zároveň je chránit před prachem. Verze se zavřenými dveřmi mohou být ideální pro ty, kteří nechtějí vidět uložené položky, ale přesto je chtějí mít po ruce.

 

Úložná skříň s policemi a skříňkami do obývacího pokoje

 

Úložná skříňka s policí a skříňkou:

Kombinované  úložné skříně  spojují výhody otevřených polic a uzavřených skříněk. Na otevřených poličkách se často umísťují dekorativní předměty, rostliny či knihy, které jsou tak na dosah ruky a navíc místnost esteticky obohacují. Zároveň můžeme za dvířka skříněk ve spodní části schovat předměty, které nechceme neustále vidět, nebo u kterých je ochrana před prachem obzvlášť důležitá. Uzavřená část může být například ideálním místem pro hračky, psací potřeby nebo jiné domácí potřeby.

 

Úložná skříňka s policí

 

Místnosti, kde jsou praktické úložné skříně:

  • Obývací pokoj:  V obývacím pokoji je důležité pohodlné a estetické uložení. Nízká úložná skříňka s policemi je ideální pro knihy a časopisy. Skříňka s uzavřenými skleněnými dvířky může být perfektní volbou pro dekorační předměty, fotografie nebo i dražší elektronická zařízení, jako například pro uložení Hi-Fi systému.
  • Kuchyně - jídelna:  V kuchyni potřebujete uložit množství drobností a nářadí,  proto je vitrína nebo příborník je nezbytný pro udržení pořádku v kuchyni . Horní skříňky jsou vhodné pro odkládání sklenic, šálků nebo méně často používaného nádobí. Spodní skříňky s hlubšími zásuvkami jsou ideální pro větší kuchyňské spotřebiče, jako jsou kuchyňské roboty nebo mixéry.

 

Úložná skříň do jídelny

 

 

Úložná skříňka do koupelny

 

  • Dětský pokoj:  Všestrannost a odolnost jsou zde nezbytné. Dětské regály s úložnými boxy  snadno pohltí menší hračky, zatímco  poličky poskytují prostor pro pohádkové knihy . A praktická může být kancelářská skříňka pro školní potřeby, šanony nebo pomůcky na kreslení.
  • Předsíň:  Předsíň  je často stísněná a malá  , takže vysoké a úzké úložné skříňky zde mohou být nejlepší volbou. Skříňky se zásuvkami nebo s dvířky jsou ideální pro uložení klíčů, listů, šátků, čepic nebo pantoflí.
  • Studovna:  K uložení dokumentů a knih se nejlépe hodí police nebo vysoká uzavřená skříňka. Navíc,  zásuvková skříňka, kterou lze umístit pod stůl ,  je výborná pro přehledné uložení kancelářských potřeb a dokumentů. Naše cenné dokumenty nebo potenciálně dražší technická zařízení můžeme bezpečně uložit do uzamčené skříňky.

Forma a funkce úložných skříněk použitých v každé místnosti výrazně ovlivňuje vzhled a využití místnosti. Výběrem optimálních úložných řešení dokážeme nejen udržet pořádek v naší domácnosti, ale také maximálně využít dostupný prostor.

Shrnutí:

Úložné skříňky jsou v domácím životě nenahraditelné. Ať už se jedná o malý nebo velký byt, se správnými skříněmi můžeme dát všem našim předmětům právoplatné místo. Vybírejme si úložné skříně, které vyhovují našim potřebám, aby náš domov byl nejen krásnější, ale také praktičtější.

PODOBNÉ ČLÁNKY