Nábytek a doplňky: Jak si vybrat dekorace

Nábytek a doplňky: Jak si vybrat dekorace

Role nábytku a doplňků

Náš domov je místem, kde trávíme většinu času, proto je přirozené, že si chceme vytvořit příjemné, intimní a radostné prostředí. Nábytek a doplňky v tom hrají klíčovou roli.

Domov je více než místo ke spaní a jedení. Během času, který trávíme doma, si chceme odpočinout, relaxovat a načerpat nové síly. K tomu musí být nábytek a  dekorace  nejen krásné, ale také praktické. Harmonie barev, tvarů a materiálů přispívá k tomu, abychom se cítili jako doma.

Výběr dekorativních prvků pro doplnění našeho domova

Zohlednění osobního vkusu

Když si vybíráme dekorační prvky do našeho domova, nejdůležitější je, aby odrážely náš osobní vkus a přinášely nám radost.

Zohlednění funkce místnosti

Při výběru dekorace musíme dbát nejen na krásu, ale také na praktičnost. Důležité je vybrat dekoraci, která odpovídá funkci dané místnosti.

Důležitost barev a vzorů

Barvy a vzory výrazně ovlivňují náladu v místnosti. Je důležité, aby zvolené barvy a vzory ladily mezi sebou is naším domovem jako celkem.

Důležitost velikosti dekorace

Je také důležité, aby velikost dekorativních prvků odpovídala velikosti místnosti. Příliš velké nebo příliš malé dekorace mohou deformovat poměry místnosti.

Harmonizace místnosti jako celku

Jak sladit nábytek a dekorace

Nábytkové a dekorativní prvky musí navzájem ladit. Nejen barvy, vzory a materiály, ale také styl by měly být v harmonii.

Role osvětlení v domácí dekoraci

Osvětlení výrazně ovlivňuje náladu v místnosti a vystavení nábytku a dekorací. Důležité je, aby osvětlení ladilo s funkcí místnosti a zvýraznilo nábytek a dekorativní prvky.

Z jakých dekorací si můžeme vybrat?

Výběr dekorativních prvků do značné míry závisí na stylu našeho domova, našeho osobního vkusu a funkčnosti místnosti. Zde je několik položek, ze kterých si můžete vybrat:

 

Nástěnné dekorace  : Nástěnné obrazy, plakáty, malby nebo fotografie mohou dodat místnosti osobní nádech. K oživení stěn mohou pomoci také nástěnné hodiny, zrcadla nebo ozdoby. Na rodinné fotografie si můžeme vybrat z  několika unikátních fotorámečků  .

 

Rámy na obrazy

 

Koberce  : Koberce místnost nejen zútulní, ale dodají i atmosféru a barvu. Je důležité, aby velikost a styl koberce ladily s místností.

Textilie  : Záclony, polštáře, přikrývky, ubrusy atp. mohou dodat místnosti jemnost a teplo a pomoci vytvořit barevné schéma.

Rostliny  :  Pokojové rostliny  přinášejí svěžest a život do domova. Vyberte si rostliny, které dobře snášejí světelné podmínky a teplotu v místnosti.

 

Rostliny u nás doma

 

Sošky a figurky  : Tyto dekorativní prvky dokážou vytvořit osobní atmosféru a dodat místnosti trochu zajímavosti. Jsou to často pěkné vzpomínky na dovolenou nebo prázdniny, díky čemuž je naše okolí ještě útulnější.

Knihy  : Knihy nejsou jen ke čtení, mohou být i skvělými dekorativními předměty. Dobře uspořádaná knihovna  vyzařuje teplo a intelektuálnost.

 

Polička

 

Skříňky na šperky  : Tyto  úložné jednotky na šperky  mohou nejen dodat místnosti jedinečný vzhled, ale mají také několik funkcí, jako jsou zrcadlo a uložení šperků.

 

    Skříňky na šperky

     

    Nejdůležitější je vybrat si dekorativní prvky, které nás potěší a přinášejí radost!

    Můžeme zdobit policemi?

    Nástěnné  poličky  a stojící poličky  jsou nejen praktické, ale mohou být také skvělými dekorativními prvky v domácnosti Zde je několik tipů, jak ozdobit policemi:

    V jakém uspořádání máme dát poličky na zeď?

    Několik nápadů, jak umístit poličky na zeď:

    Symetrické uspořádání  : Symetrické uspořádání vyzařuje klid a pořádek. Pokuste se umístit police stejné velikosti a tvaru ve stejné výšce a vzdálenosti od sebe.
    Asymetrické rozložení  : Asymetrické rozložení může vytvořit dynamičtější a zajímavější vizuální efekt. Umístěte police různých velikostí a tvarů v různých výškách a vzdálenostech od sebe.

     

    Nástěnné police uspořádané asymetricky


    Vertikální uspořádání  : Vertikální uspořádání funguje dobře na vysokých stěnách. Umístěte police na sebe, jako kdyby tvořily žebřík.

     

    Nástěnné police pod sebou


    Horizontální uspořádání  : Horizontální uspořádání funguje dobře na širokých stěnách. Police umístěte vedle sebe, jako kdyby tvořily linii.
    Rozložení ve volném formátu  : V tomto případě neexistují žádná pravidla. Umístěte police na zeď, jak se vám líbí, a vytvořte jedinečné tvary a vzory.

     

    Jednotlivé police 

     

      Nejdůležitější je, aby uspořádání polic odpovídalo stylu a funkčnosti místnosti a odráželo náš osobní vkus. Nebojte se experimentovat, a pokud se vám nelíbí, změňte rozložení!

      Jak uspořádat police?

      Níže je uvedeno pět nápadů, jak uspořádat police v našem domě, ať už jde o nástěnnou nebo stojící poličku:

      Uspořádat podle tématu  : Vyberte si konkrétní téma, které odráží váš osobní vkus nebo zájem. Pokud například milujete přírodu, umístěte na police různé rostliny, kameny nebo přírodní dekorace. Pokud jsou vaší vášní knihy, seřaďte je podle autora, žánru nebo barvy.

       

      Vybavení regálů


      Podle barvy : Objekty lze uspořádat podle barvy, aby byly vizuálně přitažlivé. K oživení místnosti můžeme použít například monochromatickou barevnou paletu nebo světlé barvy.
      Uspořádání podle výšky : Umístěte vyšší předměty na zadní část police a menší na přední část. To pomůže vytvořit pocit hloubky a police bude vizuálně zajímavější.
      Asymetrické rozložení : Asymetrické rozložení může polici zvýšit dynamiku. Zkuste na poličku umístit předměty různých velikostí a tvarů.
      Nechte volné plochy : Neplňte polici předměty. Některé části necháme prázdné, aby to víc lahodilo oku a aby zvýrazněné předměty více vynikly.

      Uspořádání polic s dekorací

       

        Tyto nápady jsou jen výchozím bodem, nejdůležitější je, aby uspořádání polic odráželo váš osobní styl a vkus. Nebojte se experimentovat a měnit, dokud nebudete mít ideální rozložení!

         

        Harmonický soubor nábytku a dekorací

        Výběr nábytku a dekorativních prvků do našeho domova není jednoduchá záležitost, ale vezmeme-li v úvahu výše zmíněné aspekty, můžeme mít harmonický a personalizovaný domov, který odráží náš osobní vkus a budeme se v něm cítit příjemně.

        PODOBNÉ ČLÁNKY