Vliv nábytku a barev na atmosféru našeho domova

Vliv nábytku a barev na atmosféru našeho domova

Každý má rád, když je jeho domov útulný a příjemný.  Domov, kde můžeme relaxovat izolováni od stresu a kde se odehrává náš každodenní život.  Zamysleli jste se však někdy nad tím, jak moc závisí atmosféra vašeho domova na vašem nábytku a barvách, které si vyberete?  Ve skutečnosti má výběr nábytku a barev obrovský vliv na atmosféru našeho domova.

Význam nábytku při vytváření domácí atmosféry

Nábytek je velmi všestranný: je nejen praktický, ale také krásný a dodává našemu domovu styl.

Vyjádření stylu a nálady

Dobře zvolený kus nábytku může prozradit hodně o vaší osobnosti a vkusu.  Například  vintage konzolový stolek  může naznačovat, že máte rádi atmosféru starých časů, zatímco moderní, minimalistický stolek ukazuje, že oceníte čistý a jednoduchý styl.  Dům zařízený personalizovaným nábytkem je jako obraz - odráží osobnost tvůrce.

 

Konzolový stolek v minimalistickém industriálním stylu  Minimalistické vybavení

Pohodlí a funkčnost

Není to ovšem jen o stylu.  Nábytek musí být praktický a pohodlný.  Jen si pomyslete,  jaký by to byl domov bez pohovky  ?  Kde jste si nemohli sednout, odpočinout si, dívat se na televizi nebo číst.  Nepohodlný nábytek může pokazit náladu a snížit požitek z domova.  Proto je důležité, aby byl nábytek pohodlný az hlediska funkčnosti vyhovoval vašim potřebám.

 

Sedací soupravy u nás doma

 

Význam barev v domácí atmosféře

Barvy nejsou jen dekoracemi na stěnách, jsou nezbytnými prvky interiéru.  Mají na nás mnoho různých účinků, a proto se vyplatí vybírat barvy vědomě.

Psychologický účinek barev

Psychologický účinek barev je obrovský.  Při studiu psychologické teorie barev si uvědomujeme, že barvy neslouží jen k estetickému účelu, ale ovlivňují i ​​naši náladu, chování a pocity.  Jasná oranžová barva na stěnách nás může učinit energickými a veselými, zatímco pastelová modrá propůjčuje prostoru klid a harmonii.

 

Energetické - světlé barvy   Klidné barvy v koutku ke čtení 

 

Harmonizace barev v domácnosti

Harmonizace barev v naší domácnosti je nezbytná.  Znamená to nejen to, že barvy každého pokoje ladí k sobě, ale také to, že každá barva ladí s naším nábytkem, doplňky a přirozenými zdroji světla.  Dobře zvolená barevná paleta dokáže prostor opravdu zútulnit.

Barvy tedy slouží více než jen k dekorativnímu účelu.  Ovlivňují také naše emoce, náladu a chování.  Proto má výběr barev u nás doma strategický význam.  Usilujme o harmonický soulad barev, aby byl náš domov skutečně příjemný, přívětivý a vábivý.

Kombinace nábytku a barev

Kombinace nábytku a barev je opravdu uměleckým projektem.  Ale nebojte se, nemusíte být umělci, abyste měli úžasně harmonizující domov.  Pomocí několika základních tipů a triků dokážeme všichni vytvořit dokonalou harmonii mezi naším nábytkem a barvami.

Koordinace nábytku a barev

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je, že barvy a nábytek používaný v naší domácnosti by měly být ve vzájemném souladu.  Například tmavě hnědá pohovka vypadá dobře před světlými stěnami, zatímco světlý koberec zvýrazňuje krásu tmavě hnědých parket.  Sladění barev a nábytku pomáhá vytvářet jednotnou atmosféru v místnostech.

Tipy a triky

Několik užitečných rad, které se vyplatí dodržovat:

  • Vyberte si základní barvu místnosti a seskupte kolem ní nábytek a dekorace.  To pomáhá udržovat barevnou harmonii a jednotný vzhled.
  • Pokud si nejste jisti kombinováním barev, použijte barevná schémata.  Barevné schéma vám může pomoci rozhodnout se, které barvy se k sobě hodí.
  • Nebojte se kontrastu!  Kontrast může učinit interiér zajímavým a dynamickým.
  • Možná se vyplatí požádat o pomoc odborníka, pokud plánujete zásadní přeměnu.  Interiérový designér nebo dekoratér může poskytnout skvělé rady a pomoci sladit nábytek a barvy.

Vliv nábytku a barev na náš život

Nábytek a barvy výrazně ovlivňují kvalitu našeho života.  Dobře zařízený domov s harmonickými barvami působí nejen esteticky, ale dokáže nám výrazně zlepšit náladu, pohodlí a pohodu.

Správný výběr nábytku a barev přispívá ke snížení stresu, zvýšení kreativity, zlepšení kvality odpočinku a zvýšení efektivity práce v domácnosti.  Z toho vyplývá, že interiérový design není jen estetickou záležitostí, ale také základním faktorem kvality našeho života.

Výběr správného nábytku a barev

Jak vybrat ten správný nábytek?

Při výběru nábytku je důležitý styl, velikost a funkčnost nábytku.  Vždy zvažte velikost místnosti , aby  se nábytek do prostoru vešel  .  Kromě toho by měl být nábytek pohodlný a použitelný.

Kromě toho se vyplatí vybírat nábytek, který odráží náš individuální styl.  Pokud se náš styl a vkus odráží v našem domově, náš domov bude skutečně náš a zvýší se tak náš pocit pohodlí a pohody.

Jak vybrat ty správné barvy?

Při výběru barvy je třeba brát v úvahu funkci, velikost a světlost místnosti, jakož i individuální vkus.  V menší, méně světlé místnosti, například v předsíni, dokážeme umocnit pocit prostoru světlejšími barvami  , ve větší světlé místnosti zase výraznějšími barvami.

Je důležité mít na paměti, že barvy ovlivňují naši náladu, proto se vyplatí vybírat barvy, které odrážejí požadovanou náladu.  Například pokud chcete klidnou a relaxační atmosféru, měli byste se orientovat na modrou, zelenou a pastelové barvy.

Závěr

Vliv nábytku a barev na atmosféru našeho domova je viditelně výrazný.  Design našeho domova, sladění našeho nábytku a barev není jen estetickou záležitostí, ale ovlivňuje také naši pohodu, náladu a náš každodenní život.  Buďme při výběru uvědomělí, smělí a kreativní a vytvořme si tak domov, ve kterém se cítíme opravdu dobře.

PODOBNÉ ČLÁNKY