PRAKTICKÉ RADY PRO UMÍSTĚNÍ MALÝCH STOLÍKŮ V OBÝVAČCE

PRAKTICKÉ RADY PRO UMÍSTĚNÍ MALÝCH STOLÍKŮ V OBÝVAČCE

Obývací pokoj je centrem rodinného života, kde musí být vyvážen komfort a funkčnost. V tomto prostoru se často setkáváme s nábytkem různých velikostí a funkcí, včetně malých stolků. Proč jsou však  tyto malé stolky tak oblíbené  a jak je optimálně využít?

Význam a všestrannost malých stolků v obýváku

Stolky malých rozměrů, nebo jak je mnozí nazývají malé stolky, se stávají nepostradatelnými nejen v menších obývácích. V případě moderních příručních stolků můžeme často najít kreativní řešení, která jsou také součástí dekorace obývacího pokoje.  Například malý stolek na kolečkách lze snadno přemístit , takže se dá přizpůsobit aktuálním potřebám. A příruční stolek může být perfektní volbou pro večerní čtení, dálkové ovládání nebo dokonce šálek čaje po ruce.

 

Malé stolky vedle pohovek

 

Význam  využití prostoru v menších obytných místnostech

V menších  obytných místnostech  je využití prostoru mimořádně důležité. V této situaci lze výborně využít malé stolky. Díky malým rozměrům nezaberou mnoho místa, přesto poskytují praktický úložný prostor. Dobře zvolený malý stolek dodává obývacímu pokoji funkčnost.  Při umísťování stolů stojí za to vzít v úvahu provoz v obývacím pokoji , mobilitu mezi nábytkem a skutečnost, že stoly nezasahují do sledování televize nebo každodenního používání místnosti.

Určení dokonalé polohy

Při umísťování malých stolků je třeba brát v úvahu nejen estetické hledisko, ale také funkčnost. Určení perfektní polohy je klíčové pro pohodlí a praktičnost obývacího pokoje.

Ideální vzdálenost mezi pohovkou a malým stolkem

Určení vzdálenosti mezi pohovkou a malým stolkem je především o pohodlí.  Ideální vzdálenost je taková, abyste snadno dosáhli na předměty na stole , ale zároveň ponechali dostatek místa pro nohy.  Obecně se za ideální považuje vzdálenost 40-50 cm , ale samozřejmě se to může lišit v závislosti na velikosti a výšce pohovky.

Umístění stolu v blízkosti televizoru nebo krbu: výhody a nevýhody

Stůl umístěný v blízkosti televizoru nebo krbu má mnoho výhod.  Na jedné straně jsou věci, které můžete potřebovat při sledování televize nebo při odpočinku u krbu, po ruce.  Na druhé straně prostor opticky propojuje. Existují však i nevýhody: příliš blízko umístěný stůl může rušit zážitek ze sledování televize nebo přehřívat z krbu.

Funkční umístění malých stolků

Malé stolky by měly být umístěny tak, aby byly co nejfunkčnější. Například v případě malého stolku na kolečkách je důležité, aby se dal snadno přesouvat, ale nevadilo.

Jak využijeme úložné možnosti malých stolků?

Mnohé příruční stolky mají zásuvky nebo police, které nabízejí vynikající úložné možnosti. Ideální místo pro dálkové ovladače, časopisy nebo i pár knih.

Stoly umístěte tak, aby byly snadno dostupné, ale nebránily pohybu

Stoly by měly být umístěny tak, aby byly snadno dostupné, ale nepřekážely provozu v obýváku. Důležité je, aby byla zachována interoperabilita mezi nábytkem a aby stolky nerušily výhled ani pohyb v prostoru.

Typy malých stolků a jejich použití

Různé typy konferenčních stolků plní v obýváku různé funkce a ladí k různým stylům. Podívejme se, jaké typy existují a jak je můžeme použít!

Tradiční malé stolky

Tyto tabulky jsou nejběžnější a nejuniverzálnější. Jsou ideální pro umístění jako ústřední bod před pohovku nebo jako odkládací stolek vedle pohovky. Jsou ideální pro umístění nápojů, knih nebo dekoračních předmětů.

 

Kulatý boční stolek

 

Příruční stolky, které lze zasunout pod postel nebo pohovku

Tyto malé stolky jsou ideální do menších prostor, kde se počítá každý čtvereční centimetr. Vrch stolku je umístěn přímo nad postelí nebo pohovkou, takže je snadno přístupný. Může to být perfektní volba k jídlu nebo uložení notebooku nebo dokonce hraní her.

 

Boční stolky vedle rozkládací pohovky

 

Příruční stolky na kolečkách - příruční stolky na kolečkách

Příruční stolky na kolečkách jsou mimořádně praktické, jelikož se dají snadno přesouvat po obývacím pokoji. Jsou ideální v situacích, kdy často měníme polohu stolu nebo když potřebujeme extra úložný prostor během párty či rodinné oslavy.

 

 Hledáte příruční stolek

 

Vícedílné příruční stolky - konferenční stolky

Tyto stolky se skládají z několika menších stolků, které lze použít spolu nebo samostatně. Jsou ideální pro větší skupiny, kde každý chce vedle sebe svůj malý stolek.

 

 Konferenční stolek s několika kusy

 

Stohovatelné malé stolky

Tyto stolky šetří místo a jsou mimořádně univerzální. Když se nepoužívají, jednoduše je zasunete pod sebe tak, aby byl viditelný jen jeden stůl. Když je potřeba více stolů, lze je jednoduše vysunout.

 

 Stohovatelný malý stolek

 

Příruční stolky s policemi a úložným prostorem nejsou jen pro noční stolky

Tyto příruční stolky mohou být užitečné nejen v obývacím pokoji, ale také v ložnici. Nabízejí úložný prostor pro knihy, časopisy nebo i šperky. Příruční stolky s policemi jsou ideální pro umístění dekorativních předmětů, rostlin nebo světel.

 

Příruční stolek se zásuvkami vedle postele v ložnici   Příruční stolek se zásuvkami vedle pohovky

 

Stručně řečeno, široký výběr konferenčních stolků umožňuje každému najít ten správný kousek pro sebe. Ať už jde o funkci, styl nebo velikost, existuje konferenční stolek, který dokonale zapadne do vašeho obývacího pokoje.


Styl a design

Příruční stolky jsou nejen funkční, ale mají také estetickou hodnotu. Výběr správného designu a stylu je klíčem k harmonickému vzhledu obývacího pokoje.

Jak si vybrat malý stolek, který ladí se stylem vašeho obývacího pokoje?

Při výběru malého stolku, který odpovídá stylu obývacího pokoje, je třeba brát v úvahu všeobecnou atmosféru a výzdobu místnosti. Pokud má obývací pokoj například moderní styl, vyberte si stůl s jednoduchými, čistými liniemi. Dřevěný, starožitný konferenční stolek se nejlépe hodí do vintage nebo rustikálního obývacího pokoje.

Materiál a barva stolu: jak jej zkombinovat s jiným nábytkem?

Při výběru materiálu a barvy konferenčního stolku je důležité, aby  ladil se zbytkem nábytku v obýváku . Dřevěné stoly se hodí do tradičních a rustikálních interiérů, zatímco kovové nebo skleněné stoly se nejlépe hodí do moderních prostor.  Při výběru barev zvažte dominantní barvy místnosti  a vyberte si stůl, který buď kontrastuje, nebo ladí s okolím.

Malé stolky a osvětlení

Osvětlení ve velké míře ovlivňuje atmosféru obývacího pokoje a důležitou roli v tom hrají i odkládací stolky.

Umístění stolů ve vztahu k přirozeným zdrojům světla

Malé stolky by měly být umístěny tak, aby využívaly přirozené zdroje světla. Dobře osvětlený stůl je ideálním místem pro čtení knihy nebo odpolední čaj. Pokud je stůl v blízkosti přirozeného zdroje světla, prostor také opticky rozšiřuje.

Umístění nočních lamp a jiných svítidel na malé stolky

Příruční stolky poskytují ideální místo pro noční lampy nebo jiná menší svítidla. Krásná stolní lampa je nejen funkční, ale slouží také jako dekorativní prvek. Při umísťování svítidel dbejte na to, aby nepřekážely při sledování televize ani přirozenému světlu vycházejícímu z okna.

Kreativní nápady pro umístění malých stolů

Při umísťování malých stolků se nemusíte držet tradičních řešení. S některými kreativními nápady se obývací pokoj může stát ještě funkčnější a stylovější.

Použití stohovatelných stolů

Stohovatelné stolky jsou nejen prostorově nenáročné, ale také mimořádně všestranné. Když se nepoužívají, jednoduše je zasunete pod sebe. A když je zapotřebí více stolů, jednoduše je vytáhneme. Kromě toho  lze kombinovat stoly různých výšek , čímž je prostor dynamičtější.

Kombinace malých stolků s policemi nebo stojany na zeď

Příruční stolky lze umístit nejen na podlahu, ale také na stěnu. Malý stolek lze zkombinovat se závěsnými policemi nebo regály, čímž získáte další úložný prostor v obývacím pokoji. Takové řešení je výborné pro umístění například rostlin, knih nebo dekoračních předmětů.

Shrnutí

Příruční stolky jsou nejen praktické, ale mají také estetickou hodnotu. Díky malým rozměrům jsou ideální do menších obýváků, kde se počítá každý čtvereční centimetr. Pokud je využití prostoru kritické a malé stolky jsou v tom velkou pomocí. Při správném umístění a výběru se mohou stát ústředními prvky obývacího pokoje, čímž přispějí ke komfortu a harmonickému vzhledu prostoru.

Příruční stolky mohou být klenoty obývacího pokoje. Nebojte se být kreativní a zkoušejte nové nápady! Ať už jde o stohovatelné stolky, nástěnné police nebo jedinečný design, malé stolky dokáží učinit obývací pokoj ještě útulnějším a stylovějším.

Načerpejte inspiraci z různých stylů a kombinací a vytvořte si vlastní jedinečný obývací pokoj!

PODOBNÉ ČLÁNKY