Stravování v přírodě: zdravá a chutná jídla i na cestě za dobrodružstvím uprostřed divočiny

Stravování v přírodě: zdravá a chutná jídla i na cestě za dobrodružstvím uprostřed divočiny

Kempování je oblíbenou kratochvílí milovníků přírody. Můžete se vydat na pěší túru, slaňovat se nebo se vydat na sjíždění řeky a skutečně poznávat přírodu. Ale je tu jeden háček: udržet chutnou stravu v přírodě může být někdy složité. Na cestách můžete narazit na místa s nedostatečným zázemím pro přípravu jídla.

 

Většinou je jednodušší opéct si pár klobásek na otevřeném či přenosném ohništi nebo si dát opečenou topinku s paštikou. Pokud si ale chcete i nadále pochutnávat na svých oblíbených jídlech, můžete to udělat i tak – jen se musíte naučit, jak si z vaření udělat radost, a ne úkol. Pokud se tedy chcete i nadále dobře stravovat a zároveň se bavit v přírodě, zde je několik nejlepších tipů, jak toho docílit.

Způsoby přípravy pokrmů

Plynový vařič nebo gril

Propanové vařiče a plynové grily jsou uživatelsky přívětivé a nevyžadují složité vysvětlování. V nabídce najdete širokou škálu možností, od lehkých vařičů do batohu až po kompaktní kempingové grily. Neexistuje univerzální volba; jednoduše si vyberte ten, který vyhovuje vašim potřebám.

 

 

Nezapomeňte, že vařič byste nikdy neměli používat v uzavřeném prostoru, například ve stanu. Propanový vařič by se měl používat pouze venku, mimo ohniště nebo jiné zdroje tepla. Mimo to je to v podstatě stejné jako vaření na kuchyňském plynovém sporáku.

 

U kempingového vařiče můžete použít hrnec nebo pánev. Větší vařič poskytuje více prostoru pro kuchyňské vybavení, což je ideální v případě velké skupiny. Pokud však zůstanete u menších hrnců a pánví a vaříte pro méně hladových krků, kompaktní sporák může být to pravé. Základní sporák obvykle pojme na svých dvojitých hořácích velkou pánev a malý hrnec.

Otevřený oheň

Při vaření na otevřeném ohni záleží na druhu použitého dřeva. Tvrdé dřevo, jako je bílý dub nebo třešeň, hoří delší dobu a dodává jídlu lahodnou chuť. Vaření na otevřeném ohni nabízí několik technik. Se správným nádobím můžete jídlo vařit. Další možností je smažení, při kterém získáte chutné pokrmy, ale je nezbytné neumisťovat pánev naplněnou olejem přímo nad otevřený oheň, protože se může vznítit.

 

Nejlepší doba pro smažení je, když oheň slábne a tvoří se žhavé uhlíky. Grilování je pravděpodobně nejúžasnější způsob přípravy pokrmů na táborovém ohni, nejlépe nad uhlíky nebo přímo na nich. Ať už na dřevěném uhlí, nebo na dřevě klíčem je stálý žár a minimální dým. Oheň rozdělejte alespoň hodinu před vařením, aby plameny stačily uhasnout a uhlíky se rozehřály. Mějte na paměti, že vaření u táboráku trvá déle než v domácí kuchyni.

Holandský pekáč

Holandská trouba je všestranným základem táborového vaření. Můžete v ní smažit, vařit v páře, vařit, smažit a péct širokou škálu pokrmů. Ať už máte chuť na guláš, koláč nebo třeba čerstvý chléb, holandská trouba vám pomůže. Lze ji používat s dřevěným uhlím, dřevěnými uhlíky nebo zavěšenou nad živým ohněm a slouží jako hrnec i pánev.

Hliníková fólie

Nezapomeňte si na kempování přibalit odolnou hliníkovou fólii. Je to prostorově úsporná a finančně nenáročná varianta vaření. Do alobalu zabalte vybranou zeleninu, maso nebo ryby, okořeňte je podle své chuti a položte na žhavé uhlíky. Úklid je hračka – po skončení vaření stačí fólii vyhodit.

Plánujte své jídlo

I v přírodě si můžete užít oblíbená jídla, avšak je důležité vzít v úvahu, že musíte veškeré potraviny nést na zádech a zároveň se vyhnout plýtvání jídlem. Pokud kempujete v terénu, kde nemáte přístup k automobilu, je zásadní zajistit, že si s sebou vezmete jídlo v množství, které skutečně sníte.

 

Plánování je klíčové, pokud jde o stravování během pobytu v přírodě, takže se ujistěte, že máte vše předem vyřešené. Pokud máte k dispozici obytný vůz nebo auto, zvažte, zda si na cestu nepořídit spolehlivou chladící tašku nebo box.

 

Díky tomu budete mít věci v chladu a můžete si doma připravit i nějaké celkově zmrazené jídlo. Během cesty rozmrznou a budou připraveny k večeři. Tento přístup vám umožní připravit si pokrmy s předstihem a zajistí, že budete mít s jistotou vše, co potřebujete.

 

Náš tip: Skladování jídla na cestách je alfou omegou nezkažených pokrmů. Víte, v čem skladovat jídlo, aby bylo co nejzdravější?

Poslouchejte svoje tělo

Turistika a výlety do přírody jsou skvělým způsobem, jak se odpojit od každodenního shonu a načerpat novou energii. Během těchto aktivit je však třeba pamatovat na to, že naše tělo má daleko větší kalorický výdej než obvykle. Je důležité, aby náš příjem kalorií odpovídal tomuto zvýšenému energetickému požadavku. Jak tedy můžeme efektivně plánovat stravování během turistiky a outdoorových aktivit?

 

Průměrná osoba má denní kalorickou potřebu kolem 2000–2500 kcal. Toto číslo se však může výrazně lišit v závislosti na věku, pohlaví, hmotnosti a fyzické aktivitě. Během turistiky nebo horolezeckých výprav může náš kalorický výdej stoupnout až na dvojnásobek této hodnoty.

 

Základním pravidlem je dodržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem kalorií. Turistika, cestování a outdoorové aktivity mohou znamenat ztrátu několika set až tisíců kalorií za den, a proto je třeba tento kalorický deficit vykompenzovat vhodným stravováním.

 

Náš jídelníček by měl obsahovat dostatek sacharidů, které poskytují energii pro fyzickou aktivitu. Přibližně 50–60 % celkového energetického příjmu by měly tvořit sacharidy. Ovoce, cereálie a celozrnné produkty jsou vynikajícím zdrojem sacharidů.

 

Důležité jsou také bílkoviny, které pomáhají při regeneraci svalů a opravě tkání. Přibližně 15–20 % energetického příjmu by měly tvořit bílkoviny. Kuřecí, ryba, ořechy a luštěniny jsou výbornými zdroji bílkovin.

 

Nezapomínejme ani na tuky, které jsou důležité pro absorpci vitamínů a udržení tepelné rovnováhy. Přibližně 25–30 % energetického příjmu by měly tvořit zdravé tuky, jako jsou avokádo, olivový olej a ořechy.

 

Při turistice je také důležité udržovat tělesnou hydrataci. Dehydratace může snížit fyzický výkon a způsobit únavu. Doporučuje se pít alespoň 2–3 litry vody denně, a to i v chladnějším počasí.

 

Celkově by váš jídelníček měl být pestrý a vyvážený, aby vám poskytl dostatek energie, živin a hydratace během outdoorových aktivit. Nezapomínejte, že stravování hraje klíčovou roli ve vašem výkonu a umožní vám využít všech výhod nocování v přírodě.

Vysokoenergetické potraviny

Jedním z klíčových aspektů úspěšného výletu do přírody je správná volba jídla. Vysokoenergetické potraviny mají několik výhod, které mohou výrazně zlepšit váš celkový zážitek:

 

  • Dlouhodobá energie: Energeticky bohaté potraviny obsahují složky, které se pomalu uvolňují v průběhu času, což vám poskytuje trvanlivou a stabilní energii. To je zásadní při aktivitách, které vyžadují fyzickou námahu, jako je turistika nebo horolezectví.

 

  • Nízká hmotnost: Energeticky plné potraviny jsou obvykle lehké a nezabírají příliš místa. To je důležité, pokud se pohybujete na dlouhé vzdálenosti a nesete si veškeré vybavení.

 

  • Snadná příprava: Většina energeticky plných jídel nevyžaduje složité vaření nebo přípravu. To znamená, že můžete rychle doplnit energii, aniž byste ztratili cenný čas.

 

Nyní vám přinášíme několik příkladů potravin, které splňují tato kritéria:

 

  • Ořechy a semínka: Mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a podobné druhy jsou bohaté na bílkoviny a zdravé tuky, což vám poskytuje dlouhodobou energii.

 

  • Sušené ovoce: Sušené meruňky, švestky nebo brusinky vydrží dlouho chutné a poskytují rychlý přísun energie.

 

  • Instantní polévky a nudle: Lehké a rychle připravitelné, ideální na krátkou svačinu během výletu.

 

  • Energetické tyčinky: Tyto kompaktní jídla jsou navržena tak, aby poskytovala rychlý přísun energie během náročných aktivit.

 

  • Ovocné pyré: Malé balení ovocného pyré je snadné na nošení a poskytuje rychlý přísun cukrů.

 

Preferování energeticky plného jídla vám umožní plně si užít vaše dobrodružství v přírodě, a to s maximálním komfortem a výkonem. Buďte chytří při výběru potravin a užijte si všechny výhody, které nabízejí.

Investujte do dobrého kempingového nádobí

Zvažte pořízení kvalitní litinové pánve, která se na ohni pěkně zahřeje. Existuje spousta rad, jak se při kempování dobře najíst. Jednou ze skvělých metod je opékání a vaření steaků a brambor (zabalte je do alobalu a opečte na ohni), což je chutná a finančně nenáročná varianta večeře.

 

Se správným nádobím zvládnete jídlo bez problémů. Na výběr je spousta kompaktního kempingového nádobí, včetně talířů a vhodných sklenic.

Kreativní využití zbytků

Máte předvařené celé kuře, ale nevíte, co s ním? Tady je jednoduchý nápad: napíchejte kuře a zeleninu na špíz, opečte je na ohni, aby zelenina získala příjemný šmrnc, a z mouky a vody vypracujte těsto na tortilly. Z horkých kamenů ohřátých na plameni pak můžete udělat placičky a naplnit je směsí.

Vylepšete svá jídla

Pokud máte trochu místa, mějte po ruce sáčky se sušeným ovocem a ořechy. Jsou skvělým způsobem, jak obohatit snídaňové cereálie o další výživné látky a vitamíny, a přidat tak další způsob, jak si vychutnat chutné jídlo a zároveň si užít pobyt v přírodě. Pro rychlou a sytou snídani stačí zalít balíčky instantních ovesných vloček horkou vodou – je to zdravá a rychlá varianta.

Nenechte si ujít jídlo

Vynechávání jídla se může zdát lákavé a oběd často přijde zkrátka. K obědu si můžete rychle připravit těstoviny a omelety v sáčku. Ty jsou bohaté na bílkoviny a jejich příprava je velmi snadná. Pokud táboříte poblíž obchodu, můžete si dokonce nakoupit čerstvé suroviny. Vše, co nespotřebujete, můžete v dózách na potraviny donést do tábořiště a zpracovat při dalším jídle.

Vychutnejte si jídlo

Pokud víte, co do svého jídelníčku zařadit, můžete si i během kempování dopřát chutné jídlo a zároveň se bavit v přírodě. Potraviny jako houby a fazole mohou obohatit téměř každý pokrm a můžete s nimi být opravdu kreativní.

 

Chcete-li si pochutnat na sladkém, sáhněte po ovoci a pomocí alobalu zabalte banány do čokolády, než je opečete nad ohněm. Nakonec budete mít teplé, lepkavé čokoládové banány a nepůjdete spát s prázdným žaludkem.

Vyrobte si vlastní energetické tyčinky

Než vyrazíte na cestu, připravte si vlastní energetické tyčinky, které jsou výživné a chutné zároveň. Stačí smíchat ovesné vločky, ořechy, semínka, sušené ovoce a přírodní sladidlo, například med nebo javorový sirup. Tyto domácí tyčinky dodají dlouhotrvající energii a jsou plné důležitých živin. Navíc si je můžete přizpůsobit podle své chuti a dietních potřeb.

Svačina s bílkovinami

Bílkoviny jsou důležité pro obnovu a budování svalů po všech těch venkovních radovánkách. Vezměte si s sebou svačinky bohaté na bílkoviny, jako jsou sušené maso, vejce natvrdo nebo ořechová másla v jednorázových baleních. Tyto přenosné varianty vás zasytí, pomohou při regeneraci svalů a dodají vám chutnou dávku energie.

Zůstaňte hydratovaní

Udržování hydratace je životně důležité, ale obyčejná voda může být někdy trochu fádní. Okořeňte svou hydrataci přidáním čerstvých bylinek, plátků citrusových plodů nebo okurky do vody. Dodá jí to chutný nádech a zvýší se pravděpodobnost, že ji budete popíjet. Možná byste měli popřemýšlet o pořízení opakovaně použitelné lahve na vodu.

Vybírejte celozrnné produkty

Pokud jde o sacharidy, volte celozrnné výrobky, které vám dodají energii. Místo bílého chleba používejte na sendviče celozrnný nebo vícezrnný chléb. K snídani si vyberte celozrnné cereálie nebo müsli. Celozrnné obiloviny obsahují vlákninu, vitamíny a minerály, takže jsou zdravou volbou pro aktivní lidi.

Čerstvé ovoce a zelenina na prvním místě

Nezapomeňte si dopřát čerstvé ovoce a zeleninu, abyste získali potřebné vitamíny a minerály. Vezměte si s sebou snadno konzumovatelné potraviny, jako jsou jablka, mrkev nebo cherry rajčata, které není třeba příliš připravovat.

 

Jsou to rychlé a zdravé svačiny na cestách. Čerstvou zeleninu také přidávejte do jídla, ať už jde o plátky papriky do sendvičů nebo zeleninu do salátů.

 

Inspirujte se: Přemýšlíte, kam vyrazit a užít si kouzlo přírody? Podívejte se na tipy na oblíbené slovenské kempy.

Chutné recepty na snídani

Grilované toasty s vajíčky

Potřebujete:

  • 4 kusy chleba
  • 4 vajíčka
  • Olivový olej (pro potření chleba)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Máslo (volitelně)

 

Postup: Toustový chléb potřete olivovým olejem na obou stranách. Rozpálenou pánvičku potřete také olivovým olejem. Na rozpálenou mřížku položte plátky chleba a nechte je grilovat, dokud nejsou z obou stran zlatě hnědé a křupavé.

 

Během grilování chleba můžete na gril přidat také vajíčka. Můžete je grilovat tak, aby měla jemně tekoucí střed, nebo je otočit a upéct je podle své preference. Hotové grilované toasty podávejte s grilovanými vajíčky.

Sendvič s šunkou, sýrem a zeleninou

Potřebujete:

  • 8 plátků čerstvého chleba
  • 200 g plátků šunky
  • 200 g plátků sýra (druh dle preference)
  • 1 rajče
  • 1 cibuli
  • Olivový olej (pro potření chleba)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Hořčici (volitelně)

 

Postup: Rajče a cibuli omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Plátky chleba můžete krátce opéct v toustovači nebo na pánvi, aby byly křupavé. Položte plátky šunky na čtyři plátky chleba, následně přidejte plátky sýra. Přidejte plátky rajčete a cibule na vrch. Zakryjte druhým plátkem chleba a můžete se pustit do ochutnávky.

Vločková kaše s ovocem

Potřebujete:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 hrnky mléka (dle preference, může být i rostlinné mléko)
  • 1 banán
  • Hrst jahod (nebo jiného ovoce dle preference)
  • Med (volitelně, pro dochucení)
  • Skořice (volitelně, pro dochucení)

 

Postup: Ovesné vločky smíchejte s mlékem a nechte je nabobtnat a změknout. Můžete to udělat na ohni nebo na sporáku, nebo dokonce i na kempovacím vařiči. Banán nakrájejte na plátky. Hrst jahod omyjte. Hotovou vločkovou kaši podávejte v misce, na vrch položte plátky banánu a jahody.

 

Pokud si přejete, můžete přidat med a skořici pro další dochucení. Tato vločková kaše s ovocem je skvělým způsobem, jak začít den plný energie v přírodě. Je jednoduchá k přípravě a plná přírodních chutí.

Chutné recepty na oběd nebo večeři

Svěží kuřecí špízy

Potřebujete:

  • 500 g kuřecího masa
  • 2 pomeranče
  • 2 cukety
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení
  • dřevěné špízy

 

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na plátky. Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka. Na špízy navlékejte střídavě kusy kuřecího masa, pomeranče a cukety. Špízy potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte na grilu nebo nad ohněm, dokud kuřecí maso není dostatečně upečené a zelenina jemně křupavá.

Tento recept vám zajistí chutné a zdravé jídlo přímo v přírodě.

 

Poznámka: Znáte zásady bezpečného nocování v přírodě? Jednou z nich je správná manipulace s ohněm. Připravte se na své dobrodružství i  v tomto směru a nechte za sebou přírodu nedotčenou.

Těstoviny s bazalkovým pestem

Potřebujete:

  • 250 g těstovin (např. špagety)
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu (nebo tvrdého sýra dle preference)
  • 60 ml olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

 

Postup: Načepujte vodu do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté slijte vodu a nechte těstoviny vychladnout.

Mezitím si připravte bazalkové pesto. V mixéru smíchejte čerstvou bazalku, prolisovaný česnek, nastrouhaný parmazán a olivový olej. Mixujte, dokud nedostanete hladkou omáčku. Případně můžete přidat více oleje nebo sýra podle chuti. Ochuťte solí a pepřem.

 

Smíchejte pesto s vařenými těstovinami a promíchejte tak, aby byly těstoviny dobře obalené pestem. Podávejte těstoviny se strouhaným parmazánem a můžete je doplnit o cherry rajčátka pokrájené na poloviny nebo nastrouhaný sýr Pecorino Romano.

Kuřecí sendviče se salátem

Potřebujete:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce jogurtu (volitelně, pro osvěžení)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Listy salátu
  • 4 krajíce chleba

 

Postup: Orestujte kuřecí prsa na pánvičce v celku. Po uvaření kuřecí prsa nechte vychladnout a nakrájejte na malé kostky. Nakrájejte cibuli a stroužky česneku na velmi jemné kousky. V misce smíchejte majonézu, hořčici a jogurt (pokud použijete). Přidejte nakrájená kuřecí prsa, cibuli a česnek do této směsi. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle své chuti.

 

Nakrájejte krajíce chleba a položte na ně listy salátu. Poté na listy salátu položte směs kuřecího masa a dresinku. Tyto sendviče jsou skvělé, protože jsou snadno přenosné a zároveň zasytí a poskytnou vám energii pro vaše venkovní aktivity.

Grilovaný zeleninový wrap

Potřebujete:

  • Různé druhy zeleniny (např. papriky, cukety, cibule, lilek)
  • Olivový olej, sůl a pepř na dochucení
  • Tortillové placky
  • Sýr (např. sýr feta nebo kozí sýr)
  • Majonéza nebo tzatziki omáčka

 

Postup: Nakrájejte různé druhy zeleniny na plátky nebo proužky. Potřete je olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti. Grilujte zeleninu na grilu nebo nad ohněm, dokud není hezky změklá a získá příjemnou karamelovou barvu.

 

Po ugrilování můžete zeleninu posypat sýrem, aby se rozpustil a zjemnil chutě. Poté vložte grilovanou zeleninu a sýr na tortillové placky a přidejte majonézu nebo tzatziki omáčku podle své preference. Sbalte tortilly a jsou připraveny k jídlu.

 

Tento recept na grilovaný zeleninový wrap je ideální pro piknik nebo jídlo v přírodě, protože je snadno přenosný a nabízí skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvou a zdravou zeleninu na cestách.

Závěr

Věříme, že jsme vás motivovali a přesvědčili, že i během dovolené v přírodě nemusíte opouštět své zdravé stravovací návyky a omezovat se ve výběru pokrmů. Kempování je aktivita, která vyžaduje dobré plánování a pečlivý výběr vybavení. Správný výběr nástrojů a vybavení je klíčový pro úspěšné dobrodružství.

 

Pokud se chystáte na výlet do přírody, jedna z prvních věcí, na kterou byste se měli zaměřit, je výběr kempového vybavení. To by mělo být odolné, spolehlivé a snadno použitelné, protože v přírodě se mohou objevit nečekané situace.

 

Nezapomeňte: Abyste se v přírodě neztratili, nezapomeňte si přibalit i nějakou formu navigace, od papírové mapy až po mapy v chytrém telefonu. V případě elektronických zařízení je dobré přibalit také powerbanku či náhradní baterie.

 

Jídlo tvoří základ každého úspěšného výletu. Dodává nám energii na celodenní dobrodružství v přírodě a má vliv na celkový zážitek z kempování. I když na první pohled může příprava jídla v přírodě vypadat složitě, s vhodným vybavením a plánem může být velkým potěšením.

 

Jak tedy připravit jídlo v přírodě? Je klíčové si dopředu promyslet, co budete jíst. Optimální kombinace zdravých tuků, bílkovin a sacharidů vám poskytne dostatek energie během dlouhých výletů. Bez ohledu na to, zda jste zkušený kuchař nebo začátečník, s dobrým plánem a správným vybavením můžete připravit chutná výživná jídla, která vám dodají potřebnou energii na celý den strávený v přírodě.

 

Doufáme, že naše tipy a recepty vám pomohou objevit nové chutě a inspirují vás k tvorbě vlastních jedinečných receptů, ať už jste v přírodě nebo doma. Nebojte se experimentovat.

PODOBNÉ ČLÁNKY