Bazén u domu: od plánu přes výběr až po celkové náklady

Bazén u domu: od plánu přes výběr až po celkové náklady

I když jde o splněný sen, postavit si bazén může být náročné. Nejenže je to velká investice a zdlouhavý proces, občas se vyskytnou komplikace, které dokážou zkazit vaši radost z očekávání. Proto je důležité vědět, co chcete, mít plán a oslovit zkušené dodavatele.

 

Při plánování a výstavby bazénu je třeba udělat mnohá rozhodnutí. Přitom nejde pouze o velikost a tvar bazénu, je třeba zvážit také jeho umístění, materiál, hloubku, filtraci a množství dalších aspektů. Pokud se do takového projektu pouštíte poprvé, není se co divit, že máte pochybnosti. A právě s nimi by vám mohl pomoci tento článek.

???

Otazníky? Jsou na místě. Předtím, než se ponoříte do projektu výstavby bazénu, měli byste si položit pár základních otázek, které vám pomohou pochopit všechny nástrahy, které jsou s výstavbou vlastního bazénu spojené. Odpovězte si na ně:

 

  • Kdo bude bazén používat?
  • Pro jaké účely bude bazén postaven? Na plavání, vodní hry nebo relaxaci?

 

Tip: Díky rodinnému bazénu můžete vést k plavání i děti. Znáte výhody plavání s miminky?

 

  • Je orientace a velikost pozemku vhodná pro výstavbu bazénu?
  • Je vhodné zvolit obdélníkový, čtvercový nebo atypický tvar?
  • Jak hluboký by měl být bazén?
  • Jakým způsobem bude řešena filtrace?
  • Zastřešit bazén nebo ne?
  • Jak by mělo vypadat okolí bazénu?
  • Co si žádá údržba bazénu?
  • Jaké jsou náklady na pořízení bazénu a kolik máte k dispozici?
  • Postavíte si bazén sami nebo projekt svěříte do rukou odborníků?

Nadzemní vs. zapuštěný bazén

Jedním z prvních faktorů, které je vhodné zvážit při výběru bazénu, je suma, kterou jste ochotni do nového bazénu investovat. Pokud se rozhodujete mezi zapuštěným a nadzemním bazénem, napoví vám i způsob jeho využití. Existují 3 základní typy bazénů: zapuštěný, polozapuštěný a nadzemní. Jaký si vybrat?

 

  • Zapuštěný bazén poskytuje bezkonkurenční komfort a vysokou odolnost. Zapuštěné bazény mají tu výhodu, že se dokonale integrují do vaší zahrady. Je to výhodná investice, pokud chcete mít větší plaveckou plochu. O to víc, když si uvědomíte, že vybudováním takového bazénu se zvýší realitní hodnota vaší nemovitosti. Vytvořte si například relaxační oblast se zahradním posezením a houpací sítí.

 

  • Polozapuštěný bazén je vhodný do každého terénu. Stejně jako zapuštěné bazény, i ty polozapuštěné jsou robustní, stabilní a oblíbené pro svůj vzhled. Jak už název napovídá, polozapuštěný bazén má část nad zemí a část zapuštěnou v zemi. Tento typ bazénu se doporučuje zejména do náročných terénních oblastí. Je to levnější varianta, pokud uvažujete o postavení bazénu na nerovném nebo šikmém pozemku.

 

  • Nadzemní bazény se snadno přepravují a hodí se opravdu všude. Jsou méně nákladné a postavíte je rychleji, než zapuštěné bazény. Nadzemní bazény mohou být dobrým řešením pro ty, kteří se chtějí koupat, aniž by museli zasahovat do vzhledu své zahrady.

Účel bazénu

Jestliže nevíte, na co chcete bazén používat, po dokončení stavby si možná uvědomíte, že váš bazén není vhodný. Zvažte, zda má váš bazén sloužit na rekreační účely, nebo na cvičení a trénink.

 

Pokud ho budete využívat “pouze” rekreačně, mohl by vám vyhovovat klasický nadzemní, přenosný bazén. Pokud jste investovali do kvalitních plaveckých potřeb, protože vás čeká pravidelný trénink ve vodě, asi se vyplatí pustit z peněženky více korun a investovat do zapuštěného bazénu.

Velikost pozemku a jeho orientace

Postavte se doprostřed vašeho pozemku a zhodnoťte, kolik místa dokážete vyhradit na bazén. Jaký tvar má váš pozemek? Jaký je jeho sklon? A co podzemní voda? Máte na zahradě stromy nebo jinou vegetaci, kterou byste rádi zachovali?

 

Je lehké vidět, co je na pozemku, naopak těžké zjistit, co je pod povrchem. Naštěstí plány vašeho domu by vám měli prozradit, zda přes váš pozemek vedou vodovodní, kanalizační, plynové, elektrické nebo jiné inženýrské sítě. Možná je bude třeba přesměrovat před vybudováním zapuštěného bazénu.

 

Vaše rozhodnutí, kam umístit bazén, ovlivní i další faktory:

 

  • Chcete na bazén vidět z vnitřku domu? Pokud máte malé děti, určitě byste měli mít na bazén dobrý výhled z nejvíce frekventovaných místností domu.
  • Máte na zahradě dostatek slunce? Je to důležité hlavně pro to, aby voda zůstala teplá. Vysoké stromy mohou bazén zastínit, navíc do vody budou padat listy.
  • Jaké jsou na vašem pozemku povětrnostní podmínky? Pokud často fouká, vítr může ochlazovat vodu a způsobovat její únik. Možná byste měli přemýšlet nad nějakým zastřešením, instalací zástěny nebo bočních markýz.
  • Jaká je předpokládaná přístupnost k bazénu? Jak budete vcházet a vycházet z bazénu?
  • Budete potřebovat i úložné prostory, kde budete skladovat filtrační zařízení, bazénový čistič, hračky a slunečníky?

Tvar bazénu

Existují různé tvary bazénů přizpůsobené pro každé použití a každou zahradu. Zvažte tedy nejen estetické hledisko, ale i výhody každého tvaru a typu bazénu.

 

  • Oválný bazén pozdvihne harmonickou stránku vašeho pozemku. Umožňuje vám plavat na délku a nabízí dobrou cirkulaci vody. Je vhodný pro fanoušky vodní zábavy i sportovce.
  • Bazén ve tvaru fazole nabízí více zón. Tyto zóny oddělují hyperaktivní děti, které chtějí ve vodě dovádět, od zóny pro dospělé, kteří postavili bazén kvůli relaxaci.
  • Obdélníkový bazén je klasický, stylový a nadčasový. Nejvíc preferovaný typ bazénu, vhodný hlavně do rovného terénu.
  • Kruhový bazén je vhodný hlavně pro zábavu. Není velmi ideální pro plavání a další vodní sporty.
  • Bazén atypického tvaru optimalizuje dostupný prostor na zahradě.

 

Nezapomeňte: Oválný, kruhový nebo jakýkoliv jiný. Vypadat u bazénu dobře i doma je také důležité! Vyberte si proto krásné plavky, i na zahradě můžete vypadat dobře.

Hloubka bazénu

Výběr hloubky bazénu je klíčový, protože i to rozhoduje o jeho využití, komfortu, bezpečnosti a také o nákladech a možnostech údržby a vytápění. S rozhodováním o hloubce bazénu vám může pomoci i to, kdo bude bazén využívat a pro jaké účely bude sloužit.

 

Rodinný bazén pro osoby různých výšek, na plavání, hry a zábavu:

  • Optimální hloubka 1,20 m s rovným dnem
  • Zónované dno s různou hloubkou od 1,20 do 1,80 m

 

Bazén pro dospělé, na bazénové párty a zábavu:

  • Hloubka 1,50 m s rovným dnem
  • Zónované dno s různou hloubkou od 1,20 do 2,40 m

 

Bazén pro sportovní využití:

  • Skoky z mostu: velmi hluboký bazén
  • Na plavání: jakákoliv hloubka, důležitějším parametrem je délka bazénu.

 

Inspirujte se: Víte, jak formovat svou postavu a zhubnout díky plavání?

Materiál bazénu

Výběr materiálu pro váš bazén se odvíjí od preferencí a vašeho rozpočtu. Během plánování bazénu si budete muset vybrat materiály a povrchové úpravy pro bazén i jeho okolí.

 

Při výběru materiálu přihlédněte i k tomu, aby materiály byly odolné vůči chemikáliím. Měly by být vhodné do exteriéru a vlhkých oblastí, aby dokázaly dobře snést změny počasí a náročné podmínky. Některé druhy nejsou vhodné pro bazén i pro to, že po čase změní barvu. Také stojí za to hledat materiál, který nebude zadržovat teplo a nebude se na slunci příliš odrážet.

 

Vynikající volbou je sklolaminát, pokud chcete ušetřit peníze a usnadnit si údržbu. Pokud však upřednostňujete dlouholetou životnost před nižšími náklady, potom se vyplatí betonový interiér s povrchovou úpravou dlaždic nebo kamene.

Okolí bazénu

Při výběru materiálu ještě chvíli zůstaneme. Tato otázka vás totiž potrápí hned dvakrát. Když se budete rozhodovat, jaký materiál zvolit pro bazén a jaký materiál zvolit do jeho okolí.

 

Když vylezete ven z bazénu, pravděpodobně budete chtít mít pevnou půdu pod nohama. Není žádná zábava hledat boty v trávě a brodit se promočenou půdou, když předtím pršelo. Chce to minimálně chodník okolo bazénu.

 

Jak bude široký závisí od vašich preferencí. Stačí jen prstenec okolo bazénu, abyste se po něm pohodlně dostali do domu? Spojíte bazén s terasou, na kterou umístíte zahradní nábytek?

 

Vyberte dlažbu k bazénu, která bude odolná a bude zárukou bezpečnosti. Můžete vybírat ze široké nabídky vzorů, barev a velikostí.

Filtrace a vyhřívání

Údržba je nevyhnutelná, aby voda v bazénu zůstala čistá a průzračná. A to si žádá filtrační systém a kvalitní ošetřující produkty.

 

Existuje několik typů filtrů, které jsou hlavním prvkem filtračního systému. Kritéria pro výběr systému mohou být založena na jemnosti filtrace, načasování potřebném na údržbu a spotřebě vody:

 

  • Písková filtrace je ceněná pro její velmi lehké čištění a dobrou filtraci. Na druhé straně, tento systém zahrnuje odvádění do kanalizace, což komplikuje instalaci. Protiproudové čištění zase spotřebuje hodně vody.
  • Kartušová filtrace je preferovaná pro kvalitu filtrace a pro menší spotřebu vody. Čištění se vykonává opláchnutím kartuše proudem vody, což je časově náročnější než u pískového filtru.
  • Zásobníková filtrace poskytuje možnost jednorázového nebo omyvatelného filtru, výkon je podobný jako u kartušové filtrace. Údržba je ale jednodušší.
  • Křemelinová filtrace vyniká pro svou vynikající jemnost filtrování, tento systém se u rodinných bazénů však využívá velmi málo, je to drahý a technicky složitější způsob filtrování vody.
  • Filtrování pomocí skla je moderní způsob, jak filtrovat vodu v bazénu. Z hlediska jemnosti filtrace a údržby je podobná pískové filtraci. Tento systém je však dražší.

 

Pokud nemáte vnitřní bazén, důležité je i vytápění. A to hlavně tehdy, pokud chcete bazén využívat celoročně. Když bude voda studená, ani prst se vám nebude chtít namočit.  Je fajn mít na zahradním lehátku vždy připravený župan nebo deku.

 

Existuje více možností vytápění. Nejběžnějším způsobem vytápění je plynový nebo solární systém ohřevu vody. Plynové ohřívače poskytují teplo okamžitě, ale nemusí využívat obnovitelné zdroje energie. Solární systém ohřívá vodu déle, když ji ale ohřeje, je to rozhodně ekologičtější zdroj energie šetrný k životnímu prostředí.

Příslušenství k bazénu

Schody jsou klíčovým prvkem bazénu. Kromě toho, že poskytují přístupový prostředek, měly by být také bezpečné, pohodlné a celkově zapadnout designově. Na trhu se zapuštěnými bazény najdete dva hlavní typy schůdků:

 

  • interiérové schody zakomponované do konstrukce bazénu jsou diskrétnější a neruší celkový vzhled. Někdy je opravdu komplikované doladit je do designu zahradního nábytku.
  • venkovní schody instalované mimo konstrukci bazénu optimalizují prostor na plavání.

 

Běžným přístupovým prostředkem je i žebřík, který však neposkytuje takový komfort jako schody.

 

Pokud plánujete do bazénu přidat i další příslušenství, jako je skokanský můstek, integrovaná vířivka nebo klouzačka, je vhodné zahrnout ho přímo do projektu.

Zastřešení a oplocení bazénu

Pokud chcete používat bazén celoročně, kromě ohřevu je dobré myslet i na zastřešení bazénu. Zastřešení nabízí několik výhod. Přispívá k čistější vodě, představuje bezpečnostní prvek.

 

Bezpečnost by měla být vaši prioritou číslo jedna, pokud jde o bazény na zahradě. Proto je důležité myslet na věci, jako je automatizované zastřešení bazénu a oplocení.

 

Automatizované kryty bazénů jsou skvělým způsobem, jak udržet děti a domácí zvířata v bezpečí, kdy se bazén nepoužívá. Rychle bazén zakryjí, takže není šance, že by tam někdo náhodou spadnul.

 

Mohlo by vás zajímat: Máte doma domácí mazlíčky? Víte, jak se vypořádat s chlupy v domácnosti?

 

Oplocení je další možností, jak udržet své blízké v bezpečí v blízkosti bazénu. Ploty se dodávají v různých stylech a mohou být nainstalované okolo bazénu jakéhokoliv tvaru nebo velikosti.

Údržba bazénu

Nic takového jako bezúdržbový bazén neexistuje. Jen co je váš bazén postavený, je třeba ho udržovat v čistotě, pokud nejste ochotni zaplatit někomu jinému, aby to udělal za vás.

 

Náklady na údržbu se liší i v závislosti od použitých materiálů. Například betonové bazény jsou náchylnější na růst řas, vyžadují častější čištění a chemické ošetření. Beton se také může rychleji opotřebovat, což vyžaduje častější opravy.

 

Údržba bazénu může spotřebovat až 30 % ročního energetického rozpočtu domácnosti. Proto se ujistěte, že váš bazén je energeticky úsporný, vybavený kvalitní filtrací a zdravou hydraulikou.

 

Pokud zanedbáte čištění bazénu, nebude to lákavé místo pro vaše koupání. Proto si údržbu a čištění naplánujte a dejte mu pravidelnost a řád. Pravidelné čištění nespočívá jen v čištění filtru, ale také obložení bazénu a jeho okolí. S čistou a průzračnou vodou vám může pomoci i vhodné zastřešení, o kterém jsme psali výše.

Výhody a nevýhody vlastního bazénu

Bazén v zahradě za domem zní jako zábavná a relaxační letní aktivita. Jen si představte, jak přeběhnete těch pár metrů uprostřed horkého letního dne a skočíte do osvěžující vody. Nebo uspořádáte párty u bazénu pro svou rodinu a přátele. Kromě zřetelných výhod má vlastnění soukromého bazénu i své nevýhody.

Výhody vlastního bazénu

  • Nekonečné hodiny rodinné zábavy
  • Místo pro sportovní aktivity hned za domem
  • Jedinečné párty s přáteli
  • Možnost zaplavat si kdykoliv
  • Levnější než plovárna nebo dovolenka u moře
  • Benefity pro zdraví a fyzickou pohodu
  • Zvýšená hodnota nemovitosti

Nevýhody vlastního bazénu

  • Vyšší počáteční investice
  • Pravidelná údržba
  • Nebezpečí pro malé děti a zvířata
  • Vyšší pojištění nemovitosti
  • Sezónní omezení
  • Dopad na životní prostředí

Potřebujete stavební povolení?

I když mnohé od výstavby vlastního bazénu odrazují opletačky s úřady a raději se vydají na dovolenou k vodě na Slovensku, v Čechách nebo k moři, získat povolení není až tak náročné. Navíc někdy stačí jen ohlášení.

 

Jak to ve skutečnosti je? Pokud bude bazén umístěn u objektu, jako je rodinný dům nebo objekt sloužící pro rodinnou rekreaci, a bazén se vejde do 40m2 zastavěné plochy, nebudete potřebovat stavební povolení ani ohlášení stavby.

 

V roce 2018 byl stavební zákon aktualizován a zjednodušil postup pro tyto menší stavby. Dříve bylo nutné vyplnit formulář "Oznámení o záměru" a získat souhlas sousedů, ale nyní to není nutné.

 

V praxi to znamená, že všechny typové bazény můžete bez problémů umístit na zahradu u rodinného domu nebo objektu pro rodinnou rekreaci bez stavebního povolení.Pokud se velikost bazénu vejde do 40 m2, postačí pouze dodržet vzdálenost 2 metry od hranic pozemku.

 

Pokud chcete větší bazén, počítejte s tím, že proces schvalování se však může lišit od místa, kde žijete. V letních měsících může vybavení povolení trvat trochu déle, proto doporučujeme zjistit vše o vyřízení případných povolení mnohem dříve. Pomoci vám s vyřízením případných povolení může i firma, která následně vyřeší i stavbu bazénu.

Náklady na výstavbu bazénu

Pokud jste dočetli až sem, máte už jistě hrubý přehled o tom, co všechno ovlivňuje výstavbu vašeho bazénu.

 

Co všechno rozhodujete o tom, kolik vás bude nový bazén stát? Shrňme si to: náklady se zvyšují od velikosti, tvaru bazénu, zvoleného materiálu, systému filtrace a vyhřívání, zastřešení bazénu a přídatného příslušenství, realizace v okolí bazénu, pravidelné údržby. Konečná suma se pak liší také od toho, zda se do stavby pustíte sami nebo si objednáte profesionální pomoc.

 

Plastové bazény se začínají pohybovat od 85 000 Kč.  Pokud se však rozhodnete svěřit svůj bazén do rukou profesionální firmě, musíte počítat s vyšší investicí. Ta se může vyšplhat i několikanásobně výše. Celá stavba však pro vás bude bez starostí. Profesionálové se postarají o vše, od výkopu, stěrkování, foliování, až po obkládání nebo natírání barvy na beton.

Pojištění bazénu

Když pořizujete tak drahou věc, jako je bazén, určitě vás bude zajímat, zda se dá bazén pojistit.

 

Objekty, které jsou pevně spojené se zemí, jako je i bazén, jsou pojištěné v rámci pojištění nemovitosti. Pokud máte nadzemní přenosný bazén, můžete si ho připojistit v rámci pojištění domácnosti.

 

U tohoto druhu pojištění je však třeba dát si pozor na podmínky pojištění. Některé pojišťovny mohou vyžadovat, aby byl bazén v čase nepoužívání uskladněný za zamčenými dveřmi. V některých případech může být bazén i volně na pozemku, podmínkou je funkční oplocení.

Na závěr

Bazén naplněný vodou poskytuje osvěžení během horkých dní a je výsledkem dlouhé stavební etapy. Vybudování bazénu, ať už se do jeho budování pustíte sami nebo ho svěříte profesionálům, si žádá vaši trpělivost, čas a ukrojí to z vašeho pohodlí.

 

Počítejte s trochou námahy a množstvím nepořádku. Můžete mít předběžný odhad dokončení projektu, ale pamatujte, že matka příroda ne vždy spolupracuje. V případě bazénu zapuštěného do země jde o projekt na několik týdnů, který může prodloužit nepředvídané změny počasí, nedodaný materiál nebo jiné komplikace.

 

Nadzemní přenosný bazén si jednoduše koupíte, napustíte vodou a můžete se koupat. Je to však to, co opravdu chcete? Na stavbu bazénu nemusíte být sami. Udělejte si průzkum a svěřte tento projekt profesionálům, kteří myslí na všechno.

PODOBNÉ ČLÁNKY